Biologi

Biologi, ny

26. september 2007 af Anonym* (Slettet)
Hej, kan bare ikke forstå hvordan man laver krydningsskema, tror det hedder. Altså hvordan man kan få et barn med eks. blå øjne?

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. september 2007 af theaher (Slettet)

Hej!
Det du skal gøre er at lave et skema med de mulige kønsceller som kan dannes.. Moderen har jo to udgaver af det samme gen, da vi har to sæt kromosomer, men hun kan kun give det ene videre. Derfor får barnet et fra hende og et fra faderen, og det er de muligheder du skal vise i et krydsningsskema..

Når det er øjnefarve, kan du derfor kan du fx lave vandret moderen og lodret faderen i en kasse.. Inde midt i vil der nu være 4 forskellige mulige afkom.. Det kan se sådan her ud:

B b (mor)
B BB Bb
b Bb bb
(far)

Jeg kan ikke huske om det er blå eller brune øjne, der er dominant - men det betegner man med det store bogstav, og den recessive egenskab med et lille b.
Håber det kan hjælpe dig :)

Brugbart svar (0)

Svar #2
26. september 2007 af trice (Slettet)

Det er brun der er dominant. Dvs du får en udspaltning der hedder 3:1 - altså 75 % chance for at barnet får brune øjne og 25 % chance for at barnet får blå. Dette forudsætter selvfølgelig, at barnets forældre har genotyperne Bb og Bb. På den måde vil barnet kunne få genotypene: BB, Bb, bB, bb. Da brun dominerer, er udspaltningen derfor 3:1.

Skriv et svar til: Biologi, ny

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.