Kemi

Aspirin syntese

30. september 2007 af Pelle89 (Slettet)
Vi har fremstillet Aspirin fra syntese mellem 5,01 g. salicylsyre og 10 mL ethansyreanhydrid...

bestem ved beregning, at der er anvendt overskud af ethansyreanhydrid..

jeg har beregnet at der er anvendt 0,036mol salicylsyre.. dvs.. vi skal også bruge 0,036mol ethansyreanhydrid...
jeg syntes jeg mangler en information for at kunne beregne dette..

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

Hvis du blander 0,036 mol salisylsyre og 0,036 mol ethansyreanhydrid, kan du maksimalt danne 0,036 mol aspirin. Omregn dette til g aspirin og sammenlign med dit udbytte på 5,01 g.

Svar #2
30. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

nej.... det er ikke rigtigt... det har intet at gøre med hvorvidt der er overskud af ethansyreanhydrid eller ej... ellers tager jeg da helt fejl..

Brugbart svar (0)

Svar #3
30. september 2007 af Kemiersjov (Slettet)

#2 - jeg læste ikke din opgavetekst helt rigtigt.

Du har taget 0,036 mol i brug af salisylsyren. Du skal nu beregne om ethansyreanhydrid (forkortet E). Dette gøres ved at omregne de 10 ml til g (via massefylden) og derefter til mol ved formlen m=n*Mw.

HVIS nu E er i overskud, kan du altså danne lige så meget aspirin som du har af salisylsyren (i mol altså). Du kan derfor maksimalt danne 0,036 mol aspirin. Omregn dette til g aspirin og sammenlign med dit udbytte på 5,01 g.


Svar #4
30. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

hmmm er det bare mig eller giver det ingen mening at sige massefylde.. af en væske det afhænger jo af koncentrationen...

Svar #5
30. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

nu er jeg jo dum :D tak for hjælpen

Svar #6
30. september 2007 af Pelle89 (Slettet)

men den sidste del af dit svar giver altså ingen mening... du skal tænke på at vi har en udbytte procent, som vi regner med og måske er det ikke alt der når at reagere.. så vi bliver nødt til at se på mol værdierne for hvert stof..

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)

E er i overskud. 10 ml = 9,3 g = 0,09 mol. Det er derfro salisylsyren der bestemmer, hvor meget Aspirin du kan danne.

Du kan maksimalt på 0,036 mol Aspirin. Omregn dette til gram. Dette er dit teoretiske maksimale udbytte. Den kalder vi nu T.

Syntesen gav et udbytte på m gram Aspirin (du har ikke oplyst, hvor meget du fik). Din udbytteprocent er da: Udbytte%= 100*m/T


Skriv et svar til: Aspirin syntese

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.