Kemi
Ligevægt.... Haster
06. oktober 2007 af
ozjih1100 (Slettet)
Har en opgave der lyder således:
2 NO2Cl (g) -->/<-- 2 NO2 (g) + Cl2 (g)
2,00 mol NO2Cl (g) anbringes i en beholder på 50,0 liter. Ved ligevægt indeholder blandingen 0,50 mol Cl2 (g).
a) Beregn Kc i denne tilstand.
- Der er ikke angivet temperatur i opgaven. Hvordan skal jeg så beregne opgaven.
2 NO2Cl (g) -->/<-- 2 NO2 (g) + Cl2 (g)
2,00 mol NO2Cl (g) anbringes i en beholder på 50,0 liter. Ved ligevægt indeholder blandingen 0,50 mol Cl2 (g).
a) Beregn Kc i denne tilstand.
- Der er ikke angivet temperatur i opgaven. Hvordan skal jeg så beregne opgaven.
Svar #1
06. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Ligevægtskonstanten Kc er givet ved:
Kc=[NO2]^2*[Cl2]/(NO2Cl]^2
opgaven går derfor ud på at beregne [NO2Cl], [NO2] og [Cl2] ved ligevægt.
Du får oplyst mængden af NO2Cl inden reaktionen begynder. Efter nogen tid (ved ligevægt) er der dannet 0,5 mol Cl2.
Ud fra reaktionsligning skal du nu beregne, hvor meget NO2Cl der er fjernet for at danne de 0,5 mol Cl2 og hvor meget NO2, der er dannet.
Når du har beregnet mængden af NO2Cl, NO2 og Cl2 i mol omregnes dette til koncentration (mol/l) og tallene indsættes i beregningen af Kc.
Hvad får du mængderne og koncentrationerne til?
PS
Koncentrationen er underordnet i den givne opgave
Kc=[NO2]^2*[Cl2]/(NO2Cl]^2
opgaven går derfor ud på at beregne [NO2Cl], [NO2] og [Cl2] ved ligevægt.
Du får oplyst mængden af NO2Cl inden reaktionen begynder. Efter nogen tid (ved ligevægt) er der dannet 0,5 mol Cl2.
Ud fra reaktionsligning skal du nu beregne, hvor meget NO2Cl der er fjernet for at danne de 0,5 mol Cl2 og hvor meget NO2, der er dannet.
Når du har beregnet mængden af NO2Cl, NO2 og Cl2 i mol omregnes dette til koncentration (mol/l) og tallene indsættes i beregningen af Kc.
Hvad får du mængderne og koncentrationerne til?
PS
Koncentrationen er underordnet i den givne opgave
Svar #2
06. oktober 2007 af ozjih1100 (Slettet)
[NO2Cl] = n(NO2Cl) / Vtotal
= 2,0 mol / 50 L
= 0,4 M
[Cl2] = 0,50 mol / 50 L
= 0,1 M
2 NO2Cl -->/<-- 2 NO2 + Cl2
ligevægt 0,4 M – x 2 * x 0,1 M
Ligning: 0,4 – x = (2 * x) + 0,1
x = 0,1
Beregner koncentrationer for hvert stof ved ligevægt:
[NO2Cl]: 0,4 M – 0,1 M = 0,3 M
[NO2]: 2 * 0,1 M = 0,2 M
[Cl2]: 0,1 M
Ligevægtskonstanten beregnes:
((0,2M)^2 * 0,1 M) / (0,3 M)^2 = 0,044 M
Er svaret rigtigt?
= 2,0 mol / 50 L
= 0,4 M
[Cl2] = 0,50 mol / 50 L
= 0,1 M
2 NO2Cl -->/<-- 2 NO2 + Cl2
ligevægt 0,4 M – x 2 * x 0,1 M
Ligning: 0,4 – x = (2 * x) + 0,1
x = 0,1
Beregner koncentrationer for hvert stof ved ligevægt:
[NO2Cl]: 0,4 M – 0,1 M = 0,3 M
[NO2]: 2 * 0,1 M = 0,2 M
[Cl2]: 0,1 M
Ligevægtskonstanten beregnes:
((0,2M)^2 * 0,1 M) / (0,3 M)^2 = 0,044 M
Er svaret rigtigt?
Svar #3
07. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Når koncentrationen af Cl2 ved ligevægt er 0,1 M, hvad er så koncentrationen af NO2? (den er det dobbelte!)
Af reaktioneligningen ser du, at koncentrationen af NO2Cl sænkes lige så meget som koncentrationen af NO2 stiger.
Find nu koncentrationen af NO2 og NO2Cl en gang til.
Af reaktioneligningen ser du, at koncentrationen af NO2Cl sænkes lige så meget som koncentrationen af NO2 stiger.
Find nu koncentrationen af NO2 og NO2Cl en gang til.
Skriv et svar til: Ligevægt.... Haster
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
