Kemi
HASTER! (Ligevægt + indgreb)
07. oktober 2007 af
demos (Slettet)
LIGEVÆGT:
Fe^3+ + 3SCN^- <--> Fe(SCN)^2+
Fe+ = 10 ml
SCN = 10 ml
H2O = ca. 30 ml
Nogen der har en ide om hvilken retning der sker en forskydning, når der tilsættes H2O ?
??!
Fe^3+ + 3SCN^- <--> Fe(SCN)^2+
Fe+ = 10 ml
SCN = 10 ml
H2O = ca. 30 ml
Nogen der har en ide om hvilken retning der sker en forskydning, når der tilsættes H2O ?
??!
Svar #1
07. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Opskriv udtrykket for ligevægtskonstanten (K).
Når du tilsætter vand sænker du koncentrationen. Dette kan f.eks. skrives som, at ny [Fe,ny] = [Fe,gl]*k, hvor k er mindre end 1 (f.eks. ½)
Opskriv nu massevirkningsbrøken (Q) ved de nye koncentrationer. Du vil nu se, at K<>Q, hvorfor der må ske et eller andet, for at få ligevægt igen. Hvis Q<K, skal tælleren (det over brøkstreget) blive større. Overvej hvordan dette kan ske.
Når du tilsætter vand sænker du koncentrationen. Dette kan f.eks. skrives som, at ny [Fe,ny] = [Fe,gl]*k, hvor k er mindre end 1 (f.eks. ½)
Opskriv nu massevirkningsbrøken (Q) ved de nye koncentrationer. Du vil nu se, at K<>Q, hvorfor der må ske et eller andet, for at få ligevægt igen. Hvis Q<K, skal tælleren (det over brøkstreget) blive større. Overvej hvordan dette kan ske.
Svar #2
07. oktober 2007 af demos (Slettet)
hej Kemiersjov.
udtrykket for ligevægstkonstanten må jo være:
[Fe(SCN)] / [Fe] * [SCN]^3
vil det så sige, at når jeg tilsætter H2O, bliver reaktionsbrøken mindre??
og hvad mener du med [Fe,ny] = [Fe,gl] * k ?
udtrykket for ligevægstkonstanten må jo være:
[Fe(SCN)] / [Fe] * [SCN]^3
vil det så sige, at når jeg tilsætter H2O, bliver reaktionsbrøken mindre??
og hvad mener du med [Fe,ny] = [Fe,gl] * k ?
Svar #3
08. oktober 2007 af Kemiersjov (Slettet)
Reaktionen er:
Fe^3+ + SCN^- <--> Fe(SCN)^2+
Hvis du fordobler volumen med vand fortynder du opløsningen og koncentrationerne bliver halveret.
I dette tilfælde er [Fe,ny] = [Fe,gl]*0,5
Hermed bliver Q:
[Fe(SCN)]*0,5/([Fe]*0,5*[SCN]*0,5)
Hermed bliver Q
Q = [Fe(SCN)]/([Fe]*[SCN]*0,5)
Q > K
Fe^3+ + SCN^- <--> Fe(SCN)^2+
Hvis du fordobler volumen med vand fortynder du opløsningen og koncentrationerne bliver halveret.
I dette tilfælde er [Fe,ny] = [Fe,gl]*0,5
Hermed bliver Q:
[Fe(SCN)]*0,5/([Fe]*0,5*[SCN]*0,5)
Hermed bliver Q
Q = [Fe(SCN)]/([Fe]*[SCN]*0,5)
Q > K
Skriv et svar til: HASTER! (Ligevægt + indgreb)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
