Matematik

ligning

08. oktober 2007 af thelife (Slettet)
hej



der står løs ligningerne

(x-3)(x+1)=(2x-6)(-x+5)

hvordan løser man den

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2007 af KristofferFage (Slettet)

Start med at gang paranteserne ud i hvert fald. Husk dobbelt produkt..

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. oktober 2007 af mathon

1) ganger parenteserne

2) reducer mest muligt på begge sider

3) isoler x'erne på en af siderne

4) divider på begge sider med koefficienten til x.....

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2007 af mathon

#1
...der er IKKE noget dobbelt produkt!!!...:)

der er ikke nogen faktor af typen (a+b)^2 nogen steder! - hvorfor der ikke kan blive tale om noget dobbelt produkt.

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. oktober 2007 af KristofferFage (Slettet)

Ups.. Jeg kiggede da vidst ikke ordentligt efter.. Det er vidst efterhånden bare blevet mit random svar, når jeg ser en tråd med navnet "Ligning" :o)

-Tak for rettelsen.

Svar #5
09. oktober 2007 af thelife (Slettet)

er det ¨ådan man gør

(x-3)(x+1)=(2x-6)(-x+5)

X^2+X-3X-3=-2X^2+10X+6X-30

X^2-2X+3-2X^2+16X-30


-X^2+2X+3-2X^2+16X-30

-3X^2+18X-27


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

#5.
Hvorfor fjerner du =tegnet?

Svar #7
09. oktober 2007 af thelife (Slettet)

HVILKEN TEGN

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

(x-3)(x+1) = (2x-6)(-x+5)

Du ganger parenteserne ud på begge sider.

x² + x - 3x - 3 = -2x² + 10x + 6x - 30

Du reducerer begge sider mest muligt.

x² - 2x - 3 = -2x² + 16x - 30

Flyt alt over på den ene side.

x² + 2x² - 2x - 16x - 3 + 30 = 0

Du reducerer igen.

3x² - 18x + 27 = 0

Det er en ligning af 2. grad.

Du finder diskriminanten.

d = b² - 4·a·c <=> d = (-18)² - 4·3·27 <=> d = 0 (Altså er der kun én rod)

Du kender vel løsningsformlen:

x = (-b + sqrt(d))/2a

Indsæt dine tal, og det skulle gerne give x=3.

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

Alternativt. Benyt nulreglen.

3x² - 18x + 27 = 0

Det kan faktoriseres til

3(x - 3)² = 0

Af nulreglen (ab = 0, a=0 v b=0) fås

x - 3 = 0

x = 3


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

#7.
"Lig-med-tegnet"

Svar #11
09. oktober 2007 af thelife (Slettet)

ok tak for din hjælp

vil lige spørge men jeg behøver vel ikke at finde faktorisering eller skal man ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. oktober 2007 af -Zeta- (Slettet)

#11.
Nej, ikke hvis du ikke har lært om nulreglen eller om kvadratsætninger mv. Hvis du normalvis løser andengradsligninger som i #8, så brug den metode.

Skriv et svar til: ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.