Kemi

Beregne pH

16. oktober 2007 af kuerten15
Jeg skal beregne pH i følgende opløsninger:

a: 0,1 M H2SO3
b: 0,1 M NaHSO3
c: 0,1 M Na2SO3

Jeg har gjort følgende:

a: pKA=1,8 , pCA=1 dvs pCA < pKA => svag syre

pH=1/2*(pKA+pCA)=1/2*(1,8+1)=1,4


b: pKA=7,3 , pCA=1 dvs pCA < pKA => svag syre

pH=1/2*(pKA+pCA)=1/2*(7,3+1)=4,15


c: pKB=14-7,3=6,7 , pCB=1 dvs pCB < pKB => svag base

pOH=1/2*(pKB+pCB)=1/2*(6,7+1)=3,85
pH=14-pOH=14-3,85=10,15

Er det rigtigt beregnet?

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. oktober 2007 af mathon

pKa = 1,8 indikerer middelstærk syre,

Ka = 10^(-1,8) = 0,015849

og

pH = -log[(-Ks+sqr(Ks^2+4*Ks*Cs))/2]

pH = -log[(-0,015849+sqr(0,015849^2+4*0,015849*0,1))/2] = 1,48589

pH = ca. 1,5

Svar #2
16. oktober 2007 af kuerten15

Er de to øvrige ellers rigtigt beregnet?

Og forresten..

Jeg er lige kommet i tvivl om pKA og PKB værdier. Jeg tager H3PO4 som eksempel:
H3PO4 , pKA=2,12
H2PO4- , pKA=7,21
HPO4(2-) , pKA=12,38
PO4(3-) , pKB=?

Hvordan kan man beregne PO4(3-)'s pKB værdi?


Jeg har for eksempel i opgave c: gjort dette:

pKB(SO32-)=14-pKA(HSO3-)=14-7,3=6,7

Er dette rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2007 af mathon

H3PO4, pKa = 2,12

H2PO4^(-), pKa = 7,21

HPO4^(2-), pKa = 12,67

PO4^(3-), pKB = 14 - pKa(HPO4^(2-)) = 14 - 12,67 = 1,33

Svar #4
16. oktober 2007 af kuerten15

Ja, sådan har jeg nemlig også tænkt mig at regne det ud, men på følgende link er det beregnet til en anden værdi:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=408123

Svar #1 linje 2:
"PO4^(3-)(aq)'s pKb = 11,88, hvilket indikerer svag base"


Det kan jeg bare ikke få til at hænge sammen...

Brugbart svar (0)

Svar #5
16. oktober 2007 af mathon

"Det kan jeg bare ikke få til at hænge sammen..."

Det er ikke så sært, for det hænger ikke sammen. Ved kontrollæsning finder jeg, at jeg i
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=408123
har begået en fejl. I farten har jeg fået skrevet pKb-værdien for H2PO4^(-) som er 11,88, mens pKb for PO4^(3-) er 1,33.

Jeg undskylder hermed uforbeholdent for det tidsspild, ovennævnte fejlskrivning måske har givet anledning til - om end utilsigtet!!!

Skriv et svar til: Beregne pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.