Matematik

rettelse af 2 opg.

19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)
(x+1)^2 /3 - (x+2)(x-2) /2 = x+3 /2 - (x-2)^2 /6

x^2 + 2x + 1 /3 - x^2 - 2x + 2x - 4 /2 = x + 3 /2 - x^2 - 4x + 4 /6

x^2*2 + 2x*2 + 1*2 /3*2 - x^2*3 - 2x*3 + 2x*3 - 4*3 /2*3 = x*6 + 3*6 /2*6 - x^2*2 - 4x*2 + 4*2 /6*2

2x^2 + 4x + 2 /6 - 3x^2 - 6x + 6x - 12 /6 = 6x + 18 /12 - 2x^2 - 8x + 8 /12

Det er så lige her det går galt...

Og husk, når jeg har skrevet / betyder det, at det er en brøkstreg :)

opg. 2. REDUCER

3/4x - 5/12x + 1/2x ender med at give 17x/24

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2007 af Riemann

Allerede i første skridt har du lavet fejl. Det er eksempelvis hele udtrykket "x^2 + 2x + 1" der skal divideres med 3 (du har lavet samme type fejl flere gange).

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. oktober 2007 af Riemann

Altså anden linie skulle have været


(x^2 + 2x + 1)/3 - (x^2 - 2x + 2x - 4) /2 = x + 3/2 - (x^2 - 4x + 4)/6

Svar #3
19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)

når ja, kan godt se at jeg ikke har fået skrvet det rigtigt op. Jeg undskylder:

(x^2 + 2x + 1)/3 - (x^2 - 2x + 2x - 4) /2 = (x + 3)/2 - (x^2 - 4x + 4)/6

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2007 af Riemann

Forlæng nu alle brøker så der står 6 i alle nævnere:

(x^2 + 2x + 1)/3 - (x^2 - 2x + 2x - 4) /2 = (x + 3)/2 - (x^2 - 4x + 4)/6
(2x^2 + 4x + 2)/6 - (3x^2 - 12) /6 = (3x + 9)/6 - (x^2 - 4x + 4)/6

Gang igennem med 6:

2x^2 + 4x + 2 - 3x^2 + 12 = 3x + 9 - x^2 + 4x - 4

Kom selv med et bud på resten...

Svar #5
19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)

Altså, skal jeg bare gange alle ledene med 6? - Nej vel.
Det skal gøres såldes, vil jeg tro...

(x^2 + 2x + 1)/3 - (x^2 - 2x + 2x - 4) /2 = (x + 3)/2 - (x^2 - 4x + 4)/6

2(x^2 + 2x + 1)/3*2 - 3(x^2 - 2x + 2x - 4) /2 = 6(x+3)/2*6 - 2(x^2 - 4x + 4)/6*2

Er det rigtigt indtil videre?

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. oktober 2007 af Riemann

Det ser ud som om du prøver at gøre det samme som jeg gjortde i #4. Du har dog lavet et par parentesfejl...

I #4 omskriver jeg, så 6 står i alle nævnere. Ved at gange igennem med 6 får jeg et udtryk helt uden brøker.

Svar #7
19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)

Det kan du da ikke?
Fx bliver nævneren noget helt andet, når du ganger med 6 i alle led her:

(x^2 - 4x + 4)/6

Svar #8
19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)

.. og hvis du fx også ganger med 6 her, vil nævneren blive til 18 ..

(x^2 + 2x + 1)/3

Brugbart svar (0)

Svar #9
19. oktober 2007 af Riemann

Jeg forlænger ikke brøkerne med 6. Jeg ganger med 6, så nævnerne forsvinder.

Hvis du hellere vil det, kan du også bare gange denne ligning igennem med 6 for at slippe af med brøker:

(x^2 + 2x + 1)/3 - (x^2 - 2x + 2x - 4)/2 = (x + 3)/2 - (x^2 - 4x + 4)/6

Svar #10
19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)

hvilken brøker er det du ganger med 6?
Ikke dem alle, vel?

Brugbart svar (0)

Svar #11
19. oktober 2007 af Riemann

jeg ganger hele ligningen igennem med 6... - så jo, alle brøkerne

Svar #12
19. oktober 2007 af Lisa02 (Slettet)

som jeg sagde før, du kan da ikke gange alle brøkerne med 6. For hvis du ganger denne brøk med 6: (x^2 - 4x + 4)/6 så vil nævneren være 36

Brugbart svar (0)

Svar #13
19. oktober 2007 af Riemann

Nej, det bliver

x^2 - 4x + 4

hvis du ganger den givne brøk med 6. Følgende gælder når b er forskellig fra 0:


Skriv et svar til: rettelse af 2 opg.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.