Matematik
vis at kurven har en tangent i ethvert punkt!
01. november 2007 af
Katrine1912 (Slettet)
Jeg har parameterfremstillingen x=2-t^2
y=t^3-1
t er R
Jeg skal nu vise at kurven har en tangent i ethvert punkt!
Hvordan gør jeg det?
y=t^3-1
t er R
Jeg skal nu vise at kurven har en tangent i ethvert punkt!
Hvordan gør jeg det?
Svar #1
01. november 2007 af mathon
dy/dt = 3t^2
dx/dt = -2t
dy/dx = (dy/dt)*(dt/dx) = (dy/dt)/(dx/dt) = (3t^2)/(-2t) = -(3/2)t
dy/dx = -1,5t er defineret for alle t
.....................................................................
alternativt:
y=t^3-1, hvoraf
t^3 = (y+1)
t = (y+1)^(1/3), som substitueres i x = 2-t^2, hvilket
giver
x = 2-((y+1)^(1/3))^2
x = 2-(y+1)^(2/3) eller
(y+1)^(2/3) = 2-x
1.1: y+1 = (2-x)^(3/2) (<=> (y+1)^(1/3)=(2-x)^(1/2) eller t = (2-x)^(1/2))
y = (2-x)^(3/2) - 1
dy/dx = (3/2)*(2-x)^(1/2)*(-1) = -(3/2)*(2-x)^(1/2), x<=2
dy/dx = -(3/2)*(2-x)^(1/2) er defineret for alle x<=2
(som ifølge 1.1 er lig med -(3/2)*t i overensstemmelse med ovenstående)
Skriv et svar til: vis at kurven har en tangent i ethvert punkt!
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
