Matematik

Bestem løsning til differentialligning

05. november 2007 af julemanden (Slettet)
a)
Bestem til differentialligningen dy/dx -3y = e^x
den løsning, hvis graf i punktet P(1,f(1)) har en tangent der er parallel linien med ligningen y =x-5

Er der nogle der kan hjælpe en forvirret person:)?

hehe

Brugbart svar (1)

Svar #1
05. november 2007 af Riemann

Se #0, #1 og #2 i denne tråd:

http://studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=401447

Svar #2
05. november 2007 af julemanden (Slettet)

Mange tak
Så har du måske også et link til følgende opgave

en funktion f med definitionsmængden R er løsning til differentialligningen dy/dx = y*(x^2-9), y>0
og grafen for f går gennem punktet P(2,2)

a) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet p
b) bestem monotoniforholdene for f


Ellers ku du måske hjælpe mig:)

på forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. november 2007 af Riemann

#2
a)
Tangentens hældning i et punkt er det samme som dy/dx i det givne punkt. Indsæt derfor x=2 og y=2 i udtrykket y*(x^2-9) for at finde tangentens fældning i P(2,2).

b)
Brug at der gælder følgende, når y>0:

dy/dx > 0 hvis og kun hvis x^2-9 > 0.
dy/dx < 0 hvis og kun hvis x^2-9 < 0.
I alle lokale ekstremumspunkter er x^2-9=0

For at finde y-værdier til ekstremumspunkterne skal du løse differentialligningen. Gør dette ved separation af variablerne.




Svar #4
05. november 2007 af julemanden (Slettet)

Kunne du måske uddybde spørgsmål b noget nærmere, da jeg ikke helt forstår det?

Tilgengæld var spørgsmål a til stor hjælp

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. november 2007 af Riemann

Når man skal lave monotoni-unsersøgelse er det smart at undersøge den afledte (dvs., dy/dx.). Hvis denne er større end eller lig nul på et interval så er funktionen voksende.

I dit tilfælde er f voksende, hvis

y*(x^2-9) >= 0

(>= betyder større end eller lig)

på et interval. Da y>0 i dit tilfælde er det kun x^2-9, der bestemmer fortegnsvariationerne. Hvis x^2-9 > 0 er f'(x)>0 og hvis x^2-9<0 er f'(x)<0.

Skriv et svar til: Bestem løsning til differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.