Matematik

Isolering af x

19. november 2007 af Arvin (Slettet)
tan (2x) = 1/2
x tilhører [0 ; 2pi]

At isolere x i ligningen er umiddelbart let nok:

(tan (1/2))/2 = x

Men her giver x ~13,28, hvilket ikke passer ind i intervallet. Jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal løse denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2007 af kuerten15

Nej...

Hvis du skal isolere x får du:

tan (2x) = 1/2 <=> x = tan^-1(1/2)/2

Svar #2
19. november 2007 af Arvin (Slettet)

#1

Nå ja, glemte reciprokken. Men det ændrer stadig ikke på mit svar...

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2007 af kuerten15

Nej..

Den reciprokke værdi til tangens skrives:

(tan(x))^-1 = 1/tan(x)

Det er tan^-1 og det er den inverse til tangens, benæves også arctan (arcus tangens).

Hvis du taster det ind på en lommeregner får du:

x = tan^-1(1/2)/2 = 0,2318

Og jeg gætter på at det skal regnes ud i radianer.


Svar #4
19. november 2007 af Arvin (Slettet)

Min lommeregner siger 13.28 eller 14, lige meget hvordan jeg vender eller drejer ligningen... Hmm.. :(

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2007 af kuerten15

Hmm.. det lyder meget underligt..

Så ved jeg ikke lige, hvad der kan være galt.. desværre..

Skriv et svar til: Isolering af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.