Matematik

Tegning af en linje i et kordinatsystem

26. november 2007 af Lisa02 (Slettet)
Hejsa, jeg har altså lidt glemt det med linjier i et kordinatsystem osv.

Jeg kan godt huske, at hvis ligningen fx er:
y=-x+5

Så skal man som det første markere 5 på X-aksen hvor man derefter enten kan gå en ned eller en op.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2007 af badooo (Slettet)

Start med skæringspunktet på y-aksen (5). Gå én til højre og én ned (for hældningen er negativ). Gør sådan ved et par punkter og tegn linjen.

Svar #2
26. november 2007 af Lisa02 (Slettet)

så det tal der faktisk står tilsidst, fortæller hvor man skal starte på Y-aksen og ikke x-aksen, som jeg troede?

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2007 af badooo (Slettet)

Ja, det er det. Du kan evt. se det, ved at sætte x = 0 (x = 0, for alle skæringspunkter med y-aksen)

Svar #4
26. november 2007 af Lisa02 (Slettet)

okay, mange tak.

Hvad nu hvis der sidst i ligningen så står 1/2 så sætter man stadigvæk en lille prik ved 1/2 ved y-aksen og ser så hvad der står ved X og tegner ligningen ud fra denne.

fx. y=-2x+1/2

Brugbart svar (0)

Svar #5
26. november 2007 af badooo (Slettet)

Jeps. Skæringen på y-aksen = 1/2

Du skal så nu gå 1 hen og 2 ned, når du skal indtegne de andre punkter.

Svar #6
26. november 2007 af Lisa02 (Slettet)

okay, mange tak :)

Nu har jeg lige et sidste spg. hvad nu hvis ligningen ikke har x?

fx: y=-3/4+1/2

Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2007 af badooo (Slettet)

Så er linjen parallel med x-aksen, dvs. vandret. Læg tallene på venstre side sammen, marker skæringspunktet med y-aksen og tegn en vandret linje gennem punktet.

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. november 2007 af badooo (Slettet)

Det er selvfølgelig tallene på højre side du skal ligge sammen ;)


Svar #9
26. november 2007 af Lisa02 (Slettet)

så skriver man det sådan op?

y=-3/4+1/2
y=0,5

Brugbart svar (0)

Svar #10
26. november 2007 af badooo (Slettet)

Du skal så bare lige regne rigtigt ;)

Y=(-3/4)+(1/2) <=> y = (-3/4)+(2/4) = -1/4

Dvs. y = -1/4

Og ja, sådan skriver man også.

Svar #11
27. november 2007 af Lisa02 (Slettet)

taak

Skriv et svar til: Tegning af en linje i et kordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.