Matematik

MOMS

28. november 2007 af seriøs (Slettet)
Momsen udgør 25 % af en vares pris uden moms.
En vare koster 500 kr. med moms, dvs. efter at der er lagt moms på.

1) Beregn varens pris uden moms, dvs. før der lægges moms på.

25% = 0,25

0,25 x 500 = 125

500 - 125 = 375 kr

Er det ikke rigtig?


2) Hvor mange procent udgør momsen af prisen med moms?

500 / 25 = 20 %

Er selv lidt itvivl om denne opgave, jeg håber nogen kan hjælpe.

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2007 af Janjun (Slettet)

1) Momsen udgør 20% når varen er med moms, og 25% når varen er uden moms.

20% = 0,2

0,2 x 500 = 100

500 - 100 = 400kr

2) Momsen udgør 20% af en vare med moms, og 25% af en vare, som skal lagt moms til.

Det hænger sådan sammen, at hvis vi f.eks. tager en vare, som koster 100kr med moms og trækker momsen fra, altså ganger med (1,00-0,2=) 0,8 koster varen 80kr, og så ganger du med (1,00+0,25=) 1,25, så koster varen igen 100kr.

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. november 2007 af mathon

exc moms: 500*0,8 kr =...

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2007 af mathon

beløb exc: : 100.....4
moms: ......25.....1
beløb inc: 125.....5

beløb exc = (beløb inc)*(4/5) = (beløb inc)*(8/10) = (beløb inc)*0,8

Svar #4
28. november 2007 af seriøs (Slettet)

Momsen udgør 25 % af en vares pris uden moms.
En vare koster 500 kr. med moms, dvs. efter at der er lagt moms på.

1) Beregn varens pris uden moms, dvs. før der lægges moms på.

20% = 0,20

0,20 x 500 = 100

500 - 100 = 400 kr

Den her er rettet til det rigtige nu ik?


2) Hvor mange procent udgør momsen af prisen med moms?

25% = 0,25

0,25 x 500 = 125

500 - 125 = 375 kr

Jeg forstår ikke hvor de 0,8 kommer fra?????
håber i kan hjælpe mig igen.

Svar #5
28. november 2007 af seriøs (Slettet)

Nej det passer vel ikke for der står jo at varen koster 500kr + moms

Så jeg skal da ikke trække 25 % fra det er så inc. eller???

En vare koster 500 kr. med moms, dvs. efter at der er lagt moms på.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. november 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Varen koster 500 med moms (ikke + moms).

De 0,8 kommer fra 1-0,2 (100% minus 20%), lige som når du skal ligge 25 % til en pris er det bare gange 1,25



Svar #7
28. november 2007 af seriøs (Slettet)

okay så ganger jeg 0,8 x 500 = 400

400 kr er så prisen med moms ik? og det er jo også det jeg får i opgave 1. Hvordan hænger det sammen? eller er svaret i opgave 2 bare at det er 500 kr? sorry men jeg vil gerne have styr på det...

Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2007 af SLoMat (Slettet)

400 er uden moms. De 500 er med moms, som der står i opgaven.
Grunden til at man ganger med 0,8 er følgende:

pris unden moms 100
vi lægger så moms oven i, som er 25% af prisen.
Startprisen udgør 100% og momsen som kommer oven i, 25%, til sammen 125% og man ganger altså med 1,25
100*1,25=125

nu udgør momsen ikke 25% af det samlede beløb, men kun 20%. Dette kan beskrive:
Total med moms er 125kr, momsen udgør 25kr. for at finde ud af hvormange procent momsen udgør, divideres 25, men de 125
25/125=0,2=20%

hvis du vil finde prisen på en varer uden moms, og du kender dens værdi med moms,

med moms: 600
uden moms: (100%-20%)*600=(1-0,2)*600=0,8*600=480

og altså derfor de 0,80 eller 80%


Hjalp det?

Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2007 af mathon

x*1,25 = 500

x = 500/1,25 = (1/1,25)*500 = 0,8*500

Svar #10
29. november 2007 af seriøs (Slettet)

Tusind tak til jer alle.. ja selvfølglige hjalp det ;o)

Skriv et svar til: MOMS

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.