Matematik

Bevis at log(1-x) = x for små værdier af x

30. november 2007 af Marie+Louise (Slettet)
Er der nogen, der har et fikst bevis på
log(1-x) = x hvis x er meget lille?

Evt. bare navnet på sætningen, så jeg selv kan google det.

Brugbart svar (0)

Svar #1
30. november 2007 af peter lind

Der gælder nu ln(1+x) er nær x for x lille.
Det hænger sammen med at ln(x) er differentiabel og ln(x)' = 1/x
Dette kan sættes ind i f(x+h) = ca. f(x)+f'(x)h hvilket løst sagt svarer til definitionen af differentiabilitet og differentialkoefficient.
Du kan evt. søge på Taylor rækker.

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. november 2007 af Esbenps

#0
Det er svært at vise eftersom det er forkert.

Taylor-udvikler vi funktionen f(x) = log(x), så får man til første orden funktionen f_taylor(x) = x - 1.

Vi får derfor din funktion f_taylor(1-x) = (1-x) - 1 = -x.

Du glemte vist et minus...

Bemærk iøvrigt, at jeg snakker om funktionen log(x) (også kaldet ln(x)) og IKKE log[10](x).

Svar #3
01. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

I har selvfølgelig helt ret, jeg vil vise at ln(x+1) ~ x for meget små værdier.

Jeg har fundet et bevis, som ikke er særlig svært at forstå, men jeg ved ikke hvor præcist det er.
Vil I lige checke det?

e er defineret som
e = (1 + 1/n)^n for n -> uendelig

Dvs.
e^x = ((1 + 1/n)^n)^x for n -> uendelig

Hvis n^x = m, så giver det
e^x = (1 + 1/m)^m for m -> uendelig (1)

Jeg vil gerne vise, at
e^x ~ 1 + x (2)
hvis x er lille i forhold til 1.
Hvis nogle talværdier sættes ind ind for m, fx m = 1, giver det:
(1 + x/1)^1 = 1+x
for m = 2:
(1 + x/2)^2 = 1 + 2x/2 + x^2 = 1 + x + x^2 ~ 1 + x, da x^2 vil være meget lille, hvis x er meget lille
for m = 3:
(1 + x/3)^3 = 1 + 3x/3 + ... led hvor x^2 og x^3 indgår, som vil være små, da x er lille
dvs. generelt:
(1 + x/m)^m = 1 + m*x/m + små led med x^m, x^(m-1) etc.

Dermed er (2) vist, nemlig at e^x = 1+x, hvis x er lille. ln tages så på begge sider
ln(e^x) = ln(1+x) <=>
x = ln(1+x)

(har rodet lidt rundt i = og ~, men forhåbentlig forstår I meningen.)
Er det matematisk nok til at være et bevis? Det minder mig lidt om bevist for (x^n)' = n*x^(n-1).

Svar #4
01. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

I sidste sætning:
bevist = beviset

Svar #5
01. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Hov, er e nu defineret sådan?
På wikipedia står der bare, at e kan repræsenteres sådan... så skal
e = (1 + 1/n)^n for n -> uendelig
forklares/udledes?

Hvis jeg nu skulle vise at ln(1-x) = -x, er det så nok at sige at x har en negativ værdi, eller ville det være nødvendigt at lave det samme bevis, bare med 1/e = (1 - x/n)^n for n gående mod uendelig. Det ville vel ikke være nødvendigt?

Brugbart svar (0)

Svar #6
01. december 2007 af peter lind

Jeg har i hvert fald aldrig set e defineret på den måde. jeg har ser 2 definitioner for e.
Den ene går på at man definerer ln(x) som en stamfunktion til 1/x med
ln(1) = 0 og dernæst definerer e^x som den inverse til x. I den anden defineres e^x ud fra en uendelig række nemlig funktionens Taylorrække og denæst ln(x) som den inverse til e^x.

Hvis man holder sig til den første definition gælder der ln(x)'=1/x og
ln(1) = 0.

Hvis man ser på definitioen af den afledede så er den defineret som grænseværdien for (f(x+h)-f(x))/h for h ->0 er f'(x). Dette kan også skrives som (f(x+h)-f(x))/h = f'(x) +O(h) hvor O(h) er en funktion, der går mod 0 for h -> 0. Ganger man dette over med h får man

f(x+h) -f(x) = f'(x)h + O(h)h <-> f(x+h) = f(x)+f'(x)h + O(h)h.

Man kan faktisk godt definere differentialkoefficienten og differentiabilitet ud fra den sidste relation. Sætter du her f(x)= ln(x), f'(x) = 1/x får du

ln(x+h) = ln(x) +h/x + O(h)h

Sætter du dernæst x = 1 får du

ln(1+h) = 0 +h/1 + O(h)h = h +O(h)h

For tilstrækkelig små h bliver det sidste led ubetydelig. Dermed har du de søgte tilnærmelse.

Svar #7
01. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

Tusind tak, det er et godt og letforståeligt bevis, så det vil jeg nok bruge frem for det andet.
Tak skal du have!

Skriv et svar til: Bevis at log(1-x) = x for små værdier af x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.