Biologi
Ideer i biologi
Er der nogle der har nogle ideer til hvorfor det er godt og dårligt at foretage sig BMI-målinger, fedtprocent målinger osv.?
Svar #2
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
...der en tendens der viser forøget stigning af overvægtige børn.
Vi har i Danmark et stadigt stigende antal mennesker, der ud fra BMI-målinger kan kategoriseres som overvægtige.
Set ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt er dette naturligvis ikke godt. Med overvægt følger der en del sygdomme, diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, ledsmerter og meget andet.
Vi skal naturligvis ikke udelukke, at overvægt kan skyldes sygdom, men den måde vi lever på i dag - sammenlignet med for bare 25 år siden - er også medvirkende til, at flere og flere bliver overvægtige og derfor har brug for et vægttab. Desværre er der også en stigning i overvægtige børn.
Svar #3
01. december 2007 af piip (Slettet)
Svar #4
01. december 2007 af piip (Slettet)
Svar #5
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
Svar #7
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
Hvorfor der findes alle mulige forskellige metoder til at underøsge sunhed/overvægt?
Mit svar:
Det er med andre ord vigtigt at finde og bruge positive metoder til at motivere overvægtige børn til at tabe sig!!!
Svar #11
01. december 2007 af piip (Slettet)
Svar #12
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
Vores store forbrug af fedt og fedtstoffer er en væsentlig årsag til overvægt. Her skal der altså skæres ned, hos nogle endda meget. Ca. halvdelen af det fedt vi spiser, får vi fra smør, margarine og olie. Det er det, vi selv tilsætter maden, og her er vi også helt herrer over, hvor meget vi vil bruge.
Den anden halvdel stammer fra madvarer, der indeholder fedt, fx mælkeprodukter, ost, kød, mayonnaise, dressinger og kager. Her kan det være sværere at gennemskue, hvad man egentlig får, og man er som regel nødt til at læse varedeklarationer og næringsstoftabeller for at finde ud af det.
Svar #13
01. december 2007 af piip (Slettet)
Svar #14
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
http://www.hjerteforeningen.dk/sw18454.asp
Svar #15
01. december 2007 af piip (Slettet)
Svar #16
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
Det er nemt at få for meget fedt.
At skære ned på fedtet i maden handler ikke kun om at skære det synlige fedt fra og undlade at lave sovs af stegefedtet. Der er flere ting, du skal være opmærksom på, for eksempel det ”skjulte” fedt i osten, i pølsen, i creme fraichen, i smørret og i fløden.
Nogle typer fedt er sundere end andre, men alle typer fedt indeholder lige mange kalorier (energi). Fedt inddeles i to hovedtyper: det mættede og det umættede fedt.
Det mættede fedt
Det mættede fedt, som er det usunde fedt, finder du især i madvarer fra dyreriget. Eksempelvis i blandingsprodukter som fx Kærgården/Bakkedal, smør, stegemargarine, fede oste og mejeriprodukter, fedt kød og kødpålæg, postejer, kager, småkager, cremekiks, wienerbrød, flødeis, chokolade, chips/snacks, pommes frites og fedtrige færdigretter og fastfood.
Derudover er der nogle undtagelser fra planteriget, som også indeholder meget mættet fedt: kokosfedt, -mel, -mælk og –olie samt hærdet palmeolie.
Det mættede fedt er usundt, fordi det øger kolesteroltallet, specielt LDL-kolesterol.
Det umættede fedt
Det umættede fedt, er sundere og findes især i de madvarer, der kommer fra planteriget - i olier, oliemargarine, bløde plantemargariner og minariner, avocado, oliven, nødder og mandler, samt produkter hvori disse produkter anvendes.
Derudover er der nogle undtagelser fra dyreriget, der også indeholder umættet fedt - for eksempel makrel, sild, sardin, laks og ørred. Det umættede fedt i fisk er af en særlig slags – såkaldte omega-3-fedtsyrer (fiskeolier). Fiskeolier nedsætter ikke kolesteroltallet, men har en række andre gavnlige virkninger, idet olierne stabiliserer hjertrytmen, ”fortynder” blodet, nedsætter triglycerid i blodet og nedsætter blodtrykket en smule.
Det umættede fedt er sundere, fordi det nedsætter kolesteroltallet, specielt LDL-kolesterol.
Transfedt
Transfedtsyrer er en særlig type mættet fedt, som dannes, når industrien forarbejder olier for at gøre dem faste ved stuetemperatur. Transfedtsyrer opfører sig mere som mættet fedt, idet det for det dårlige kolesterol til at stige. I dag er der lovgivning, så der ikke må findes mere end en lille mængde transfedtsyrer i vores fødevarer. Transfedtsyrer findes også i små mængder i fedt fra drøvtyggere, men det er en lidt anden slags.
Vælg flest madvarer fra planteriget - det umættede fedt
Vælg færrest madvarer fra dyreriget - det mættede fedt
Vælg magert
Svar #18
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
Svar #20
01. december 2007 af .:Tarzan:. (Slettet)
http://www.ernaeringogsundhed.dk/ObjectShow.aspx?ObjectId=49553
ex: - at skolemaden bliver sund.