Kemi

Ligevægte: Ethanol - ethanal - eddikesyre

11. december 2007 af Molle (Slettet)
Ved reaktionerne
ethanol + NAD+ <-> ethanal + NADH + H+

ethanal + NAD+ + H2O <-> eddikesyre + NADH + H+

Er der tale om ligevægte. Hvis pH = 9, er det så muligt at regne den samlede ligevægtskonstant ud for bruttoreaktionen?
Hvor kan jeg evt. finde de ligevægtskonstanter?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. december 2007 af apandersen (Slettet)

Ja, det skulle vel være mulig at udregne en teoretisk ligevægtskonstant vha. termodynamikken.

Svar #2
11. december 2007 af Molle (Slettet)

Hvordan?

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. december 2007 af apandersen (Slettet)

Først udregner du tilvæksten i Gibbs energi Delta-G. Så bruger du følgende formel:

K = e^((-Delta-G)/(RT))

Altså hvis man kender tilvæksten i Gibbs energi, som du jo kan udregne teoretisk via tabelværdier og en temperatur kan du udregne ligevægtskonstanten.

Svar #4
12. december 2007 af Molle (Slettet)

Okay, står det i en bog, du kan anbefale?
Jeg har kun kemi B, men skriver SRP, og det kunne være en ret sej detalje at have med. :)
Hvad står RT for (er det produktet af R og T, og i så fald, hvad står hhv. R og T for?)

Brugbart svar (0)

Svar #5
12. december 2007 af Marie+Louise (Slettet)

#4 Jeg vil anbefale Kemi 2000 A2 af Helge Mygind (bruger I serien i undervisningen).
Har du tænkt dig at udlede den? Hvilke fag skriver du i - hovedfag?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2007 af apandersen (Slettet)

Ja, det står i alle bøger der indeholder noget med termodynamik. F.eks. står det i Helge Myginds Kemi 2000 A-niveau 2 på side 116 (Eller der står rettere en formel, hvor du får ovenstående formel ved at isolere K).

Ved du så noget om Delta-G?

R er gaskonstanten (R=8,31 J/(mol*K)) og T er temperaturen i K. Husk foresten at Delta-G er temperaturafhængig. Hvis du skal bruge tabelværdierne for Gibbs energi direkte, skal det være ved 25 grader. Ellers skal du beregne Enthalpitilvækst og Entropitilvækst først.

Svar #7
12. december 2007 af Molle (Slettet)

Haha, det virker kompliceret. Jeg ved ikke så meget om Delta-G, nej, men er det ikke noget med den energi som enten frigøres fra, eller indlemmes i reaktionen, når den er sket?

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. december 2007 af apandersen (Slettet)

Hmmm...både ja og nej. jeg tror det du tænker på er den størrelse der hedder Delta-H (Enthalpitilvæksten).

Jeg anbefaler dig stærkt til at læse kapitlet med Termodynamik hvis du ikke har haft om det før. Det kan være meget kompliceret.

Delta-G er en størrelse der fortæller om en reaktion kan foregå spontant eller ej. Og den er en kombination af Enthalpitilvæksten, der fortæller om den varme der skal tilsættes en reaktion og Entropitilvæksten der fortæller om den mængde uorden der opbygges i reaktionen.


Skriv et svar til: Ligevægte: Ethanol - ethanal - eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.