Matematik
Mindste kvadraters metode.
26. december 2007 af
Lucas4 (Slettet)
Hej.
Jeg har en opgave, hvor jeg har 4 linier f1, f2, f3 og f4. Jeg vil gerne vide, hvor mange procent (a,b,c,d) af hver linie, jeg skal anvende for at få en ny linie f5, som er tættest på en ideallinie f6. Jeg benytter bl.a. lineær regressin, og mindste kvadraters metode, og ender med en løsning. Et eksempel kunne være (a,b,c,d) = (0.3, 1.4, -0.6, 0.8).
Hvis jeg nu laver ovenstående løsning til procent får jeg (a,b,c,d) = (15.78, 73.68, -31.58, 42.11). Jeg får således negative procenter (og nogle gange procenter over 100). Hvis nu de 4 linier f1,f2,f3,f4 representerede 4 krydderier i en madopskrift, og f6 representerede den ideelle madret. Hvordan kan jeg så tage f.eks. -31, 58 procent salt, eller 124% peber. Er det overhovedet muligt, at anvende denne løsningsmetode i den virkelige verden? Eller er der andre metoder, som er bedre egnede? Altså metoder, som måske giver den næstbedste løsning - men hvor vi kun får positiv procentfordeling. Håber I kan være behjælpelige. På forhånd tak.
Lucas
Jeg har en opgave, hvor jeg har 4 linier f1, f2, f3 og f4. Jeg vil gerne vide, hvor mange procent (a,b,c,d) af hver linie, jeg skal anvende for at få en ny linie f5, som er tættest på en ideallinie f6. Jeg benytter bl.a. lineær regressin, og mindste kvadraters metode, og ender med en løsning. Et eksempel kunne være (a,b,c,d) = (0.3, 1.4, -0.6, 0.8).
Hvis jeg nu laver ovenstående løsning til procent får jeg (a,b,c,d) = (15.78, 73.68, -31.58, 42.11). Jeg får således negative procenter (og nogle gange procenter over 100). Hvis nu de 4 linier f1,f2,f3,f4 representerede 4 krydderier i en madopskrift, og f6 representerede den ideelle madret. Hvordan kan jeg så tage f.eks. -31, 58 procent salt, eller 124% peber. Er det overhovedet muligt, at anvende denne løsningsmetode i den virkelige verden? Eller er der andre metoder, som er bedre egnede? Altså metoder, som måske giver den næstbedste løsning - men hvor vi kun får positiv procentfordeling. Håber I kan være behjælpelige. På forhånd tak.
Lucas
Svar #1
26. december 2007 af peter lind
Det du skriver er aldeles uforståeligt. Du må være mere konkret med din model.
Skriv et svar til: Mindste kvadraters metode.
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
