Matematik

Diff. ligning

10. januar 2008 af MP7 (Slettet)
Hej, jeg kan ikke helt finde ud af det med differentialeligningeer... Så derfor vil jeg gerne høre om nogle kan hjælpe mig. Evt forklare, hvad meningen er med det.

Jeg har også en opg., hvor jeg har ligningen

dy/dx = x+2 / y

som går gennem punktet (2 ; -2). Skal den løses ved at sætte punkterne ind i ligningen, eller ?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2008 af DanielPetersen (Slettet)

dy/dx = x+ 2*y^(-1). Nu skal du benytte seperationsmetoden. Den står i din bog.

S 1/2 y dy = S x dx fortsæt selv..

Svar #2
10. januar 2008 af MP7 (Slettet)

Hvorfor forsvinder brøk stregen , og hvorfor opløfter man til -1?

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Det siger din formel. Har du overhovedet kigget på den?

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2008 af Sherwood (Slettet)

#2 Daniel har bare omskrevet den: 1/y=y^-1

Så det er altså samme formel.

Svar #5
10. januar 2008 af MP7 (Slettet)

Okay, jeg er med nu, du har omskrevet således man der er et gangetegn, så man kan bruge den metode?

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. januar 2008 af DanielPetersen (Slettet)

#5 Ja, du ka' jo godt selv;)

Svar #7
10. januar 2008 af MP7 (Slettet)

#6 - Det har været en lang ferie:)

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. januar 2008 af DanielPetersen (Slettet)

Hvis du er i tvivl så spørg, men prøv selv først og tro på at du kan. Mange elever har som udgangspunkt: "Jeg kan ikke" og så når man ikke langt

Svar #9
10. januar 2008 af MP7 (Slettet)

Jeg får separationen til -2x + c, men det kan ikke passe for, når man bruger tangent ligningen, så går x jo ud?

Brugbart svar (0)

Svar #10
10. januar 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Meningen med differentialligningerne er at forklare noget, der foregår i naturen, for størstedelen "i hvilken grad" noget ændrer sig: d(Nt)/dt, en populations ændring med tiden, dv/dt, hastighedsændringen, dE/dt, det elektriske felts ændring med tiden for eksempel ved opladning af en kondensator, men også indenfor andre grene end lige fysikken, for eksempel økonomi og psykologi o.s.v De benyttes der, hvor grafen for en funktion ikke er en ret linie, men hvor man på en kurve ønsker en øjebliksværdi.
Stort set...

Svar #11
10. januar 2008 af MP7 (Slettet)

#10 - Okay, mange tak for forklaringen. Jeg synes oftest at sådanne forklaringer mangler i min bog.

Svar #12
10. januar 2008 af MP7 (Slettet)

#9 - Se bort fra dette indlæg - jeg har lavet en fortegnsfejl fra start:S

Brugbart svar (0)

Svar #13
10. januar 2008 af Erik Morsing (Slettet)

Enig, der fokuseres for meget på teori og for lidt på den praktiske anvendelse, det gælder vist på alle læreanstalter. Men man kan jo selv finde lekture for eksempel indenfor elektroteknikken (ingeniøruddannelsen), der er udpræget anvendelse af differentialligninger. Det er fordi, man har at gøre med svingninger. Tænk på Hookes lov og abstraher videre derfra: Pendulsystemer, "heat flow" o.s.v.

Skriv et svar til: Diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.