Kemi
Organisk kemi; Kemi-genier
22. januar 2008 af
Kapoor (Slettet)
Hej
Jeg har virkelig problemer med kemiopgaver.
Jeghåber inderligt, at I vil hjælpe mig.
Opgave 1)
Ved stuetemperatur vil addition af brom til buta-1,3-dien hovedsagligt ske ved de to endestillede C-atomer. Samtidig dannes der en dobbeltbinding mellem C-atom nr 2 og C-atom nr 3.
a) Opskriv reaktionsskeamet for additionsreaktionen
b) navngiv reaktionsproduktet
Fortsat bromering ved højere temperatur fører til addition af endnu et molekyle brom.
c) Angiv strukturformel og navn for det herved dannede stof
d) Beregn massen af den mængde brom, der skal anvendes til fuldstændig bromering af 10,0 g buta 1-3dien.
Jeg håber inderligt, at I vil kunne hjælpe mig
Jeg har virkelig problemer med kemiopgaver.
Jeghåber inderligt, at I vil hjælpe mig.
Opgave 1)
Ved stuetemperatur vil addition af brom til buta-1,3-dien hovedsagligt ske ved de to endestillede C-atomer. Samtidig dannes der en dobbeltbinding mellem C-atom nr 2 og C-atom nr 3.
a) Opskriv reaktionsskeamet for additionsreaktionen
b) navngiv reaktionsproduktet
Fortsat bromering ved højere temperatur fører til addition af endnu et molekyle brom.
c) Angiv strukturformel og navn for det herved dannede stof
d) Beregn massen af den mængde brom, der skal anvendes til fuldstændig bromering af 10,0 g buta 1-3dien.
Jeg håber inderligt, at I vil kunne hjælpe mig
Svar #2
22. januar 2008 af lottefar (Slettet)
Du har jo heller ikke prøvet noget.
a)
reaktionsskemaet er: Br2 + C=C-C=C --> Br-C-C=C-C-Br
B) navngiv det som du plejer. Det må være noget med to bromo på fire carbon plus en dobbeltbinding i position 2. Så det er nok noget lignende 1,4-dibromo-2-buten.
c) så du laver reaktionen med mere end 1 ekvivalent af brom. Jeg giver dig et hint her. Ved addition af 1 ekvivalent brom til 1,3-butadien får du stoffet C=C-C-(Br)-C-(Br) som første dannede produkt. Se på hvad jeg har gjort og efterlign det med næste ækvivalent af brom.
d)
Du kender massen for 1,3-butadien. du kan beregne molekylevægten (Mw - ud fra dit periodiske system, som du lærte i starten af 1g.) Nu kan du beregne stofmængden. Total reaktion sker i 1:4 (lav et overordnet reaktionsskema) og find Mw for Brom. Nu kan du beregne massen af brom.
a)
reaktionsskemaet er: Br2 + C=C-C=C --> Br-C-C=C-C-Br
B) navngiv det som du plejer. Det må være noget med to bromo på fire carbon plus en dobbeltbinding i position 2. Så det er nok noget lignende 1,4-dibromo-2-buten.
c) så du laver reaktionen med mere end 1 ekvivalent af brom. Jeg giver dig et hint her. Ved addition af 1 ekvivalent brom til 1,3-butadien får du stoffet C=C-C-(Br)-C-(Br) som første dannede produkt. Se på hvad jeg har gjort og efterlign det med næste ækvivalent af brom.
d)
Du kender massen for 1,3-butadien. du kan beregne molekylevægten (Mw - ud fra dit periodiske system, som du lærte i starten af 1g.) Nu kan du beregne stofmængden. Total reaktion sker i 1:4 (lav et overordnet reaktionsskema) og find Mw for Brom. Nu kan du beregne massen af brom.
Skriv et svar til: Organisk kemi; Kemi-genier
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
