Matematik
Komplekse tal
23. januar 2008 af
Lajla Gaarde Dvoracek (Slettet)
Vis, at de komplekse funktioner sinus og cosinus opfylder grundrelationen sin^2(z)+cos^2(z)=1?
HJÆLP... Jeg skal aflevere opgave på fredag og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre!
HJÆLP... Jeg skal aflevere opgave på fredag og jeg ved ikke hvad jeg skal gøre!
Svar #1
23. januar 2008 af tal-pædagog (Slettet)
Jeg formoder, at I har lært om cos og sin vha. Eulers formler, som udtrykker dem vha. den komplekse eksponentialfunktion:
cos(z) = (e^(iz)+e^(-iz))/2
og et lignende udtryk for sin. Hvis du opløfter disse i 2. potens og regner løs og overholder regneregler for brøker, komplekse tal, potenser af e og benytter kvadratsætningerne, så følger resultatet. Jeg får
cos^2(z) = (e^(2iz)+e^(-2iz))/4 + ½
og
sin^2(z) = -(e^(2iz)+e^(-2iz))/4 + ½
Hvorfor de "grimme" led med e forsvinder og ½+½ = 1 står tilbage. Spørg igen, hvis det ikke vil lykkes.
cos(z) = (e^(iz)+e^(-iz))/2
og et lignende udtryk for sin. Hvis du opløfter disse i 2. potens og regner løs og overholder regneregler for brøker, komplekse tal, potenser af e og benytter kvadratsætningerne, så følger resultatet. Jeg får
cos^2(z) = (e^(2iz)+e^(-2iz))/4 + ½
og
sin^2(z) = -(e^(2iz)+e^(-2iz))/4 + ½
Hvorfor de "grimme" led med e forsvinder og ½+½ = 1 står tilbage. Spørg igen, hvis det ikke vil lykkes.
Svar #2
24. januar 2008 af Riemann
Man kan også bare vise det ved at udregne |exp(iz)|^2 ("||^2" angiver absolut kvadrat - se definitionen her: http://mathworld.wolfram.com/AbsoluteSquare.html). Der gælder selvfølgelig, at
| exp(iz)|^2 = exp(iz)*exp(-iz) = 1 (1)
Ved eulers identitet kan man dog få:
| exp(iz) |^2 = | cos(z)+i*sin(z)|^2
= (cos(z)+i*sin(z))*(cos(z)-i*sin(z))
=cos(x)^2+sin(x)^2 (2)
ved at sammenligne (1) og (2) kan man derfor se, at cos(x)^2+sin(x)^2 = 1.
| exp(iz)|^2 = exp(iz)*exp(-iz) = 1 (1)
Ved eulers identitet kan man dog få:
| exp(iz) |^2 = | cos(z)+i*sin(z)|^2
= (cos(z)+i*sin(z))*(cos(z)-i*sin(z))
=cos(x)^2+sin(x)^2 (2)
ved at sammenligne (1) og (2) kan man derfor se, at cos(x)^2+sin(x)^2 = 1.
Skriv et svar til: Komplekse tal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
