Matematik

diff. ligning

27. januar 2008 af KristinaDue (Slettet)
hej

Jeg har brug for lidt hjælp til denne opgave - bare lige til at komme i gang (tror jeg) :)

Gør rede for, at funktionen

f(x)=-x-1+e^x

er en løsning til differentialligningen

dy
dx = x+y

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Sæt ind:

dy/dx = f '(x) = -1+e^x
y = f(x) = -x-1+e^x


Svar #2
27. januar 2008 af KristinaDue (Slettet)

hmm, jeg er ikke sikker på jeg forstår hvad du mener. Er det det man kaldet at "gøre prøve"?

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Præcis.

dy/dx = x+y
-1+e^x = x-x-1+e^x
Det passer.

Svar #4
27. januar 2008 af KristinaDue (Slettet)

hmm

jeg kunne vel aldrig få dig - eller en anden - til at hjælpe mig med at differentiere denne her med ALLE mellemregninger, for jeg kan bare ikke få det til at passe:

(2(1-1/x))'

og denne her kan jeg slet ikke udregne..:

(2(1-(1/x)) / (x(x-1))

jeg kan simpelthen ikke få dem til at passe

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2008 af ibibib (Slettet)

(2(1-1/x))' = (2-2/x)' = 2'-(2/x)' = 0 - -2/x² = 2/x².

Hvor kommer nr. 2 fra. Skal den differentieres eller...

Svar #6
27. januar 2008 af KristinaDue (Slettet)

tak:)

nej den skal bare udregnes..


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2008 af ibibib (Slettet)

Forlæng først med x
(2(1-(1/x)) / (x(x-1)) =
(2(x-1)) / x²(x-1) =
2 / x²


Svar #8
27. januar 2008 af KristinaDue (Slettet)

tak:)

Dvs. at 1/x i tælleren er det samme som at proppe et x ned i nævneren?

Skriv et svar til: diff. ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.