Matematik
Eksponentiel funktion
27. januar 2008 af
mik_8811 (Slettet)
Hej allsammen!
Jeg er ny her og har virkelig brug for lidt hjælp til en opg. som lyder sådan her: en fosforkoncentration i en sø er faldet fra 165 i 1998 til 58 i 2005. I en model går man udfra, at fosforkon, som funktion af tiden er eksponentielt aftagende.
spørgsmålet er så at jeg skal bruge modellen til at fremsætte en prognose for konc. i 2010 .
Håber i kan hjælpe. takker
Jeg er ny her og har virkelig brug for lidt hjælp til en opg. som lyder sådan her: en fosforkoncentration i en sø er faldet fra 165 i 1998 til 58 i 2005. I en model går man udfra, at fosforkon, som funktion af tiden er eksponentielt aftagende.
spørgsmålet er så at jeg skal bruge modellen til at fremsætte en prognose for konc. i 2010 .
Håber i kan hjælpe. takker
Svar #1
27. januar 2008 af ibibib (Slettet)
Hvis du sætter 1998 til år nul vil din graf gå gennem punkterne (0,165) og (7, 58).
Benyt disse til at beregne a i forskriften.
Benyt disse til at beregne a i forskriften.
Svar #2
27. januar 2008 af mik_8811 (Slettet)
jeg forstår ikke. Jeg sæter 1998 til at være nul, men i hvilken sammenhæng, kan du forklare yderligere?
Svar #3
28. januar 2008 af Danielras (Slettet)
Når du kender de to punkter har du:
165 = b * a^0
og
58 = b * a^7
Af den første får du b direkte som:
b = 165
Dette indsættes i den anden, og a isoleres:
58 = 165 * a^7
(58/165) = a^7
(58/165)^(1/7) = a
a = 0.8612611637
165 = b * a^0
og
58 = b * a^7
Af den første får du b direkte som:
b = 165
Dette indsættes i den anden, og a isoleres:
58 = 165 * a^7
(58/165) = a^7
(58/165)^(1/7) = a
a = 0.8612611637
Skriv et svar til: Eksponentiel funktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
