Fysik

Effekt

08. februar 2008 af yazahra (Slettet)
hey alle sammen :)

brug for hjælp til denne opgave da jeg nu er gået i stå til sidst, håber i vil hjælpe mig med b delen.

opgaven lyder således:

I holland findes der store inddæmpede områder, som ligger 6 m under havets overflade.
for at vande et område må man pumpe vandet op i havet.

a) hvor stort et tryk skal pumpen mindst kunne præstere?

det har jeg så beregnet til at være:
P(6m)= 5,89 hPa.


Et bestemt sted skal man pumpe 10000 m3 vand i døgnet

b) hvor stor effekt skal pumpen præstere for at løfte
vandet de 6 m op?


håber i kan hjælpe
på forhånd TAK :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Tænk først over hvad effekt egentlig er, energi per tid:
P = E/t
. Spørgsmålet er hvor meget energi der kræves for at flytte 10000m^3 vand 6 meter op?

Svar #2
09. februar 2008 af yazahra (Slettet)

jeg kan stadig ikke se sammenhæng :S

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2008 af mathon

vandtrykket i 6 m stillestående vands dybde
er
P_atm + h*d*g = (101325 Pa) + (6 m)*(1000 kg/m^3)*(9,82 m/s^2) =

(101325 Pa) + (6*1000*9,82)(kg/(m*s^2)) =

(101325 Pa) + (58920 (kg*m/s^2)/m^2) = (101325 Pa) + (58920 (N/m^2) =

(101325 Pa) + (58920 Pa) = 160245 Pa = 1,5815 atm

Svar #4
09. februar 2008 af yazahra (Slettet)

det er jo slet ik et svar på:

b) hvor stor effekt skal pumpen præstere for at løfte
vandet de 6 m op?

i facit listen står der at det skal give 6,82 kW

:S :S

HJÆÆLP

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2008 af mathon

"det er jo slet ik et svar på:

b) hvor stor effekt skal pumpen præstere for at løfte
vandet de 6 m op?"

...men
en venlig påmindelse om dit forkerte facit i a)


b)
10000 m3/døgn = 10000 m3/((24*3600 s)) = (25/216) m3/s = 0,115741 m3/s

P_krævet = ((V/t)*d*g*h) =
[(0,115741 m3/s)*(1000 kg/m^3)*(9,82 m/s^2)*(6 m)] = 6819,44 [kg*m^2/s^2]/s

= 6819,44 J/s = 6819,44 W = 6,81944 kW = ca. 6,82 kW

Skriv et svar til: Effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.