Kemi
Koncentrationer
15. februar 2008 af
Joda5 (Slettet)
Hej alle
Jeg har problemer med opgaver vedrørende koncentrationer.. hvis nogen kunne hjælpe mig igennem denne korte opgave, kan jeg nok regne de andre selv. Jeg er nemlig virkelig kørt fast i dem:
I en vandig opløsning indeholder Cu^2+ og NH3 ligevægten:
Cu^2+(aq) + 4NH3(aq) <--> Cu(NH3)4^2+(aq)
Ligevægtskonstanten er meget stor, og dderfor er den aktuelle koncentratione af Cu^2+ meget mindre end den aktuelle koncentration af Cu(NH3)4^2+
a) Beregn den aktuelle koncentration af Cu^2+ i en opløsning, hvor [Cu(NH3)4^2+]=0,004M og [NH3]=0,5M
b) Forklar, at der i en sådan opløsning gælder, at [Cu(NH3)4^2+]=c(Cu^2+)
Jeg har problemer med opgaver vedrørende koncentrationer.. hvis nogen kunne hjælpe mig igennem denne korte opgave, kan jeg nok regne de andre selv. Jeg er nemlig virkelig kørt fast i dem:
I en vandig opløsning indeholder Cu^2+ og NH3 ligevægten:
Cu^2+(aq) + 4NH3(aq) <--> Cu(NH3)4^2+(aq)
Ligevægtskonstanten er meget stor, og dderfor er den aktuelle koncentratione af Cu^2+ meget mindre end den aktuelle koncentration af Cu(NH3)4^2+
a) Beregn den aktuelle koncentration af Cu^2+ i en opløsning, hvor [Cu(NH3)4^2+]=0,004M og [NH3]=0,5M
b) Forklar, at der i en sådan opløsning gælder, at [Cu(NH3)4^2+]=c(Cu^2+)
Svar #1
16. februar 2008 af andersbm (Slettet)
Du skal i a) benytte dig af ligevægtsudtrykket som du kan opstille for ligevægten, altså:
K=[Cu(NH3)4^2+)]/[Cu^2+]*[NH3]^4
Bemærk NH3 er i fjerde, da den indgår med en koeffiecent 4 i reaktionsskemaet.
Du kender K, hvilket er lig 0,004 M og [NH3]=0,5 M....Du har dog stadig to ubekendte, men det laver du om på ved, at sige..
Cu(NH3)=1/4*NH3 ifl. reaktionsskemaet. Du sætter så det ind istedet og isolerer [Cu^2+]
b) Her må det være meget klart, at koncentrationen af komplekset ikke kan være større end den formelle koncentration af de kobberioner der er tilstede. Du kan ikke drikke 4 glas vand, hvis du kun har vand til to glas:)
K=[Cu(NH3)4^2+)]/[Cu^2+]*[NH3]^4
Bemærk NH3 er i fjerde, da den indgår med en koeffiecent 4 i reaktionsskemaet.
Du kender K, hvilket er lig 0,004 M og [NH3]=0,5 M....Du har dog stadig to ubekendte, men det laver du om på ved, at sige..
Cu(NH3)=1/4*NH3 ifl. reaktionsskemaet. Du sætter så det ind istedet og isolerer [Cu^2+]
b) Her må det være meget klart, at koncentrationen af komplekset ikke kan være større end den formelle koncentration af de kobberioner der er tilstede. Du kan ikke drikke 4 glas vand, hvis du kun har vand til to glas:)
Svar #2
16. februar 2008 af Joda5 (Slettet)
hvordan kommer du frem til at K er 0,004M..
det forstår jeg ikke hvor du får fra?
det forstår jeg ikke hvor du får fra?
Skriv et svar til: Koncentrationer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
