Matematik
parabel og linje
17. februar 2008 af
Emiljensen1234 (Slettet)
Jeg er ny her på studieportalen, så håber der er nogle, der kan hjælpe mig med hvordan jeg skal løse det her problem. Ved ikke hvordan jeg skal komme i gang og lave de her opgaver:
Første opg.
I et koordinatsystem i planen er en linje l og en parabel P bestemt ved l: y= 2x-2 og P: y=-x^2+3x+4 .
Linjen l skærer parablen P i punkterne A og B, hvor A er punktet med den mindste førstekoordinat.
Beregn koordinatsættet til hvert af punkterne A og B.
Parablen skærer andenaksen i punktet C.
Beregn afstanden fra C til l.
Anden opgave
I et koordinatsystem med begyndelsespunkt O(0,0) har cirkel centrum i O og radius 5. I cirklen er indskrevet et rektangel, som vist på figuren.
Gør rede for, at arealet af rektanglet som funktion af x er bestemt ved A8x)= 4xkvd(25-x^2), hvor 0<x<5.
Det oplyses, at der findes to værdier af x, for hvilke rektanglets areal er 20.
Bestem disse værdier.
Bestem den værdi af x, for hvilken rektanglets areal er størst muligt, og bestem dette areal.
Håber nogle vil hjælpe mig med det her!
Første opg.
I et koordinatsystem i planen er en linje l og en parabel P bestemt ved l: y= 2x-2 og P: y=-x^2+3x+4 .
Linjen l skærer parablen P i punkterne A og B, hvor A er punktet med den mindste førstekoordinat.
Beregn koordinatsættet til hvert af punkterne A og B.
Parablen skærer andenaksen i punktet C.
Beregn afstanden fra C til l.
Anden opgave
I et koordinatsystem med begyndelsespunkt O(0,0) har cirkel centrum i O og radius 5. I cirklen er indskrevet et rektangel, som vist på figuren.
Gør rede for, at arealet af rektanglet som funktion af x er bestemt ved A8x)= 4xkvd(25-x^2), hvor 0<x<5.
Det oplyses, at der findes to værdier af x, for hvilke rektanglets areal er 20.
Bestem disse værdier.
Bestem den værdi af x, for hvilken rektanglets areal er størst muligt, og bestem dette areal.
Håber nogle vil hjælpe mig med det her!
Svar #1
17. februar 2008 af mathon
l: y = 2x-2
og
P: y = -x^2+3x+4
skæringspunkter har identiske koordinater,
hvorfor
-x^2+3x+4 = y = 2x-2, hvoraf
-x^2+3x+4 = 2x-2 eller
x^2-x-6 = 0
beregn
xo1 og xo2 og indsæt efterfølgende i y = 2x-2 for at beregne de koordinerede y-værdier
Parablen skærer andenaksen i punktet C(0,4)
l: y = 2x-2 eller 2x-y-2=0
dist(l,C(0,4)) = |2*0-4-2|/sqrt(2^2+(-1)^2) =
og
P: y = -x^2+3x+4
skæringspunkter har identiske koordinater,
hvorfor
-x^2+3x+4 = y = 2x-2, hvoraf
-x^2+3x+4 = 2x-2 eller
x^2-x-6 = 0
beregn
xo1 og xo2 og indsæt efterfølgende i y = 2x-2 for at beregne de koordinerede y-værdier
Parablen skærer andenaksen i punktet C(0,4)
l: y = 2x-2 eller 2x-y-2=0
dist(l,C(0,4)) = |2*0-4-2|/sqrt(2^2+(-1)^2) =
Svar #2
17. februar 2008 af mathon
cirkel:
x^2 + y^2 = 5^2
y^2 = 25-x^2
|y| = sqrt(25-x^2)
arealet af rektanglet er A(x) = (2x)*2|y| = (2x)*2*sqrt(25-x^2) = 4x*sqrt(25-x^2)
A(x) = 4x*sqrt(25-x^2) = 20
4x*sqrt(25-x^2) = 20
x*sqrt(25-x^2) = 5
x^2(25-x^2) = 25
25x^2-x^4 = 25
x^4 - 25x^2 + 25 = 0
z=x^2 <=> x=sqrt(z), da x>0
z^2 - 25z + 25 = 0
zo1 = [25-5sqr(21)]/2 = 1.04356 og zo2 = [25+5sqr(21)]/2 = 23.9564, hvoraf
xo1 = sqrt(1.04356) = 1.02155 og xo2 = sqrt(23.9564) = 4,89453
A'(x) = 4*sqrt(25-x^2) + 4x*(1/(2sqrt(25-x^2))*(-2x)
A'(x) = 4*sqrt(25-x^2) - 4x^2/sqrt(25-x^2)
ekstremum findes, når
A'(x) = 0
4*sqrt(25-x^2) - 4x^2/sqrt(25-x^2) = 0
sqrt(25-x^2) = x^2/sqrt(25-x^2)
[sqrt(25-x^2)]^2 = x^2
25-x^2 = x^2
2x^2 = 25
x^2 = 12,5
x = +-sqr(12,5) = 3.53553, da x>0
for x0, hvorfor A(x) er monotont voksende
for x=3.53553 er A'(x)=0, hvorfor A(x) har vandret tangent
for x>3.53553 er A'(x)<0, hvorfor A(x) er monotont aftagende
A(x) har således maksimum for x = 3.53553
A_max =
A(x) = 4*(sqr(12,5))*sqrt(25-12,5) = 4*12,5 = 50
x^2 + y^2 = 5^2
y^2 = 25-x^2
|y| = sqrt(25-x^2)
arealet af rektanglet er A(x) = (2x)*2|y| = (2x)*2*sqrt(25-x^2) = 4x*sqrt(25-x^2)
A(x) = 4x*sqrt(25-x^2) = 20
4x*sqrt(25-x^2) = 20
x*sqrt(25-x^2) = 5
x^2(25-x^2) = 25
25x^2-x^4 = 25
x^4 - 25x^2 + 25 = 0
z=x^2 <=> x=sqrt(z), da x>0
z^2 - 25z + 25 = 0
zo1 = [25-5sqr(21)]/2 = 1.04356 og zo2 = [25+5sqr(21)]/2 = 23.9564, hvoraf
xo1 = sqrt(1.04356) = 1.02155 og xo2 = sqrt(23.9564) = 4,89453
A'(x) = 4*sqrt(25-x^2) + 4x*(1/(2sqrt(25-x^2))*(-2x)
A'(x) = 4*sqrt(25-x^2) - 4x^2/sqrt(25-x^2)
ekstremum findes, når
A'(x) = 0
4*sqrt(25-x^2) - 4x^2/sqrt(25-x^2) = 0
sqrt(25-x^2) = x^2/sqrt(25-x^2)
[sqrt(25-x^2)]^2 = x^2
25-x^2 = x^2
2x^2 = 25
x^2 = 12,5
x = +-sqr(12,5) = 3.53553, da x>0
for x0, hvorfor A(x) er monotont voksende
for x=3.53553 er A'(x)=0, hvorfor A(x) har vandret tangent
for x>3.53553 er A'(x)<0, hvorfor A(x) er monotont aftagende
A(x) har således maksimum for x = 3.53553
A_max =
A(x) = 4*(sqr(12,5))*sqrt(25-12,5) = 4*12,5 = 50
Skriv et svar til: parabel og linje
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
