Fysik

Fart

21. februar 2008 af Miss La Di Da (Slettet)

Opg.:

Et pendul består af en 2 m lang snor, hvori der er fastgjort et lod med massen 800 g. For at bringe pendulet i svingninger føres loddet ud i en startposition, hvor snoren danner en vinkel på 30. Den mekaniske energi bevares under bevægelsen.

Beregn loddets fart i det laveste punkt af banen.

Skal jeg starte med at beregne tyngedekraften og derefter isolere v (hastigheden/farten) i formlen for beregning af mekanisk energi?

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Det lyder fornuftigt, hvis jeg læser det korrekt. Den letteste vej ud af problemet, er som altid, energibevarelse. Nemlig bevarelse af den mekaniske energi
E(mek)[start] = E(mek)[slut]

Svar #2
21. februar 2008 af Miss La Di Da (Slettet)


Jeg får:

A(tyngdekraft)=m*g*s*cos(v) --> A=0,8kg*9,82N/kg*2m*cos(30)=13,6

Skal jeg nu sætte den mekaniske energi i flg. formel til at være lig 13,6, så jeg nu får:

Emek=0,5*m*v^2+m*g*h --> 13,6=0,5*0,8kg*v^2+0,8kg*9,82N/kg*2


... og så isolere v her ?

Er der korrekt?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. februar 2008 af Lurch (Slettet)

fremgangsmåden er korrekt, men der er lige et par ting der halter. Vær varsom med hvordan du vælger dit nulpunkt for den potentielle energi. Hvis du vil vælge den laveste position som nulpunkt (dvs kuglen ingen potentiel energi har her), så er det forkert. Den højde du regner pendulet i ved start skriver du som cos(30)*2. Dette er IKKE højdeforskellen mellem den laveste position og startpositionen! Prøv at tegn det.Ved energibetregtninger er det nærmest altid kun forskelle der betyder noget.
Højdeforskellen er givet ved
2 - 2*cos(30)

Svar #4
21. februar 2008 af Miss La Di Da (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt. Når jeg har fundet højdeforskellen, hvor skal jeg så indsætte denne værdi og hvilken af de to formler skal jeg bruge?

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. februar 2008 af Lurch (Slettet)

Hvis du ser på højden i forhold til pendulets laveste position, så har pendulet højden h=0 ved laveste position og højden h=2 - 2*cos(30) ved startposition. Check selv at dette passer.
Bevarelse af mekanisk energi siger nu at

E(mek)[start] = E(mek)[slut]
1/2*m*v1^2 + m*g*h1 = 1/2*m*v2^2 + m*g*h2
m*g*h1 = 1/2*m*v2^2
sidste skrid reducerede da hastigheden fra start er 0 og højden i laveste position er 0.


Skriv et svar til: Fart

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.