Matematik

Leibniz's pi række...

23. februar 2008 af Zimne (Slettet)
Hej

Jeg sidder lidt i et dilemma... og har brug for noget hjælp...

Jeg har det her spørgsmål:
G.W. Leibniz viste at pi/4 kunne skrives som: 1-(1/3)+(1/5)-(1/7)+(1/9).... osv.
Gør redefor Leibniz række...

Så er der nogen der kan finde noget med hans pi række... har søgt en hel del på google men var ikke rigtigt i stand til at finde noget...

Håber i kan hjælpe mig...

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2008 af JacobJensen (Slettet)

S 1/(1+x^2)=arctanx

Nu er tanken oplagt;)

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2008 af sigmund (Slettet)

Leibniz' række er et specialtilfælde af arctan-rækken, vist af skotten John Gregory i 1671. Lad os derfor vise arctan-rækken, som dog kun gælder for -1

Gang derefter med x^2 på begge sider:

Lægges (*) og (**) sammen, og isoleres f(x), fås

Således er

En stamfunktion til f(x) er (på grund af forummets manglende evne til at fortolke store bogstaver i LaTeX-kode, kalder jeg stamfunktionen g(x))

men samtidig er arctan(x) også en stamfunktion til f(x), hvorfor vi kan skrive

Det, som skiller to stamfunktioner til samme funktion, er en konstant, k, hvorfor vi får

Fra arctan(0)=0 fås k=0, og vi konkluderer, at


Som sagt, så gælder arctan-rækken kun i intervallet -1

som for x=1 giver

da arctan(1)=pi/4.

Beviset for arctan-rækken skrev jeg i den større skriftlige opgave i 3. g i 2003. Opgaven handlede om udviklingen af beregningsmetoder for pi. Beviset er fra Torben Svendsen: Bogen om pi, Forlaget Systime A/S, Herning 1994.

Svar #3
24. februar 2008 af Zimne (Slettet)

Hej igen...

Jeg sidder selv med bogen om pi.. men kunne ikke rigtigt finde noget om leibniz... men er det så fordi at hans metode næsten er den samme som Geororys metode eller hvorledes hænger det sammen...?

Svar #4
24. februar 2008 af Zimne (Slettet)

Hej igen...

Jeg sidder selv med bogen om pi.. men kunne ikke rigtigt finde noget om leibniz... men er det så fordi at hans metode næsten er den samme som Geororys metode eller hvorledes hænger det sammen...?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. februar 2008 af sigmund (Slettet)

Ja, som sagt, så fås Leibniz' række som et specialtilfælde af Gregorys arctan-række. Hvem kom først, ved jeg ikke, men sandsynligvis har de udviklet rækkerne uafhængigt af hinanden.

PS: Vær opmærksom på, at det sidste er spekulationer fra min side; jeg har intet konkret at bygge det på.

Svar #6
24. februar 2008 af Zimne (Slettet)

Meget muligt at det sidste bare næsten er ren skekulation men det passer jo, så mon ikke der er noget om det... :)

Skriv et svar til: Leibniz's pi række...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.