Fysik

C-14 i atmosfæren efter 1 sekund

02. marts 2008 af Louise_C (Slettet)
Hej
Jeg sidder med en opgave jeg ikke kan komme i gang med. Man skal beregne massen af den mængde C-14 som dannes i atmosfæren i løbet af et sekund.

Man ved følgende:
-C-14 er radioaktivt med en halveringstid på 5730 år
-Aktiviteten i 1 kg carbon i atmosfæren er konstant lig med 245 Bq.
-I atmosfæren er der 5*10^14 kg carbon.

Kan jeg få lidt hjælp?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2008 af QaZZaQ

Massen af den mængde C-14 der dannes pr. sek må være lig den mængde der henfalder pr. sek, da den samlede mængde i atmosfæren er bevaret.

Svar #2
02. marts 2008 af Louise_C (Slettet)

Skal jeg bare anvende denne formel:
N(t) = No*(1/2)^t/t1/2

Hvor No = 20 (6+14?)?




Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2008 af QaZZaQ

Hvorfor N_0=20(6+14) ?

Massen af et carbon atom er 14amu.
I princippet kan du benytte dig af N(t) = No*(1/2)^t/t_(1/2). Men
N(0s)-N(1s) vil give dig 0 på enhver lommeregner, da forskellen er så lille.

Aktiviteten er 245Bq, så der henfalder altså 245 C-14 atomer pr. sekund for hvert kg du har. Find ud af hvad massen af 245 C-14 atomer er, og gang med 5*10^14kg for at finde den samlede masse der henfalder.

Svar #4
02. marts 2008 af Louise_C (Slettet)

#3
Er massen for 245 C-14 atomer 4,71*10^-17 ? Jeg vil gerne være sikker på at mine beregninger er rigtige...
Og dette resultat, det skal jeg gange med 5*10^14kg?

Svar #5
02. marts 2008 af Louise_C (Slettet)

Nogen der kan hjælpe!?!?

Brugbart svar (0)

Svar #6
02. marts 2008 af QaZZaQ

Det får jeg ikke. Hvad er din enhed, og hvordan er du kommet frem til det?

Skriv et svar til: C-14 i atmosfæren efter 1 sekund

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.