Matematik

Omskriv til formen (ax+b)^2

06. marts 2008 af JoachimD (Slettet)
Jeg har fået en opgave, der driller lidt.

Omskriv 4x^2 - 12x+9

Skal man bruge kvadratsætningerne her - og hvorledes?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2008 af Isomorphician

(ax+b)^2 = (ax)^2 + 2ab + b^2

Brugbart svar (0)

Svar #2
06. marts 2008 af peter-romer (Slettet)

Forsvinder konstanten så?

Svar #3
06. marts 2008 af JoachimD (Slettet)

Takker!

Brugbart svar (0)

Svar #4
06. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

#3 Det som du kalder for konstanten svarer her til b^2 (3^2=9).

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. marts 2008 af Sherwood (Slettet)

#4 var naturligvis til #2

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. marts 2008 af AllstarSimse (Slettet)

#1 Du tager fejl.

(ax+b)^2 = (ax)^2 + 2axb + b^2


3. led = 2axb

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. januar 2009 af KittyMisLilly (Slettet)

Jeg har også fået denne opgave..

men forstår ikke hvad jeg skal gøre..

er der nogen som vil forklarer det lidt nærmere?

evt med en fuld udrening med resultat?


Brugbart svar (2)

Svar #8
07. januar 2009 af Isomorphician

Hvis vi kigger på det generelle eksempel først:

(ax + b)2 = (ax + b)(ax + b) = a2x2 + axb + axb + b2 = a2x2 + 2abx + b2

Ud fra det kan vi se at ud fra den oprindelige parentes opstår der tre led, hvor x2 indgår i ét led, x indgår i ét led og det sidste led er uden x som variabel størrelse.

Når du så kigger på dit konkrete eksempel skal du kigge på hvilke af dine led der kan passe med et af leddene fra a2x2 + 2abx + b2.

Hvis vi kigger på dit udtryk:

4x2 - 12x + 9

kan vi se at der i dit udtryk også kun indgår ét led med x2, ét led med x, og ét led uden variabel. Det må derfor gælde at:

4 = a2

-12 = 2ab

b2 = 9

Hvis vi regner lidt på det får vi at:

4x2 - 12x + 9 = (2x - 3)2

Der er dog også en anden løsning. Kan du selv finde den?


Skriv et svar til: Omskriv til formen (ax+b)^2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.