Kemi

Opg. 2 maj 1991 organisk kemi

29. august 2004 af studerende19 (Slettet)
Hej...

Ville lige høre om nogle ville hjælpe mig med opgaven som hedder kobber.

Opgaven lyder således:

metallet kobber anvendes i stort omfang til elektriske ledninger og andre elektriske komponenter. Der udvindes fx kobber(I)sulfid ved reaktion med O2(g). Herved dannes der frit kobber og svovldioxid.

a) opskriv et reaktionskema ved reaktion ml. kobber(I)sulfid og O2(g)

Mit forslag:

CuSO42- + O2(g) --> Cu+ + SO2(g)


Men mangler både nogle tilstande og ved ikke om kobber(I)sulfid er rigtig???

b)

Ved denne reaktion opnåes råkobber med et kobberindhold på ca. 95 masseprocent. Resten er urenheder, der stammer fra kobbermaterialet. Råkobber renses ved elektrolyse idet det placeres som anode i et elektrolysebad indeholdende Cu2+. Som katode anvendes en stang af meget rent kobber.

ved elektrolysen forløber reaktionerne:

Anode: Cu(s)--->Cu2+(aq) + 2e-
Katode; Cu2+(aq)+2e- --->Cu(s)

Det medfører at der flyttes kobber fra den urene katode. Spændingsforskellen er U=0,30V

b) Beregn størrelsen af den elektriske energi der skal til for at danne 1,00kg rent kobber ved elektrolysen.

Hvordan skal jeg begynde???

I naturen findes foruden kobber(I)sulfid andre kobberholdige mineraler bl.a. det blå mineral azurit og det grønne mineral malakit. De har formlerne:

Azurit: Cu3(OH)2(CO3)2
Malakit; Cu2(OH)2CO3

c) beregn kobberindholdet i malakit og angiv resultatet i massseprocent.

Hvordan starter jeg...?


Gemmer lige d spørgsmålet til jeg når så langt.

Håber virkelig at nogen vil hjælpe!?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2004 af Damon (Slettet)

a) opskriv et reaktionskema ved reaktion ml. kobber(I)sulfid og O2(g):

Cu2S + 02 (g) ---> 2 Cu + S02

Da kun frie grundstoffer har oxidationstallet 0 skifter Cu altså oxidationstal og reaktionen er derfor en redoxreaktion.

Svar #2
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

Skal der ikke tilstandsformer på?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

prøv at kigge i din databog mht. de forskellige stoffer og deres tilstandsformer... fx er Cu nok ikke en gas...

Svar #4
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

nej det er solid ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

prøv at kigge!!

Svar #6
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

jo kobber er solid og ligeså er svovl. Så det bliver:

Cu2S(aq) + 02 (g) ---> 2 Cu(s) + S02(aq)

eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

først og fremmest er svovldioxid et sammensat stof, altså ikke på ionform, mon det så er (aq)? det samme gælder for Cu2S ville jeg mene...

Svar #8
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

ja altså jeg regnede bare med at når et stof af S går sammen med et på gas ville det blive aq...!?

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. august 2004 af tante_toffee (Slettet)

i mellemreaktionen ja, men der dannes jo lige netop to nye stoffer...

Svar #10
29. august 2004 af studerende19 (Slettet)

ja...

kan du hjælpe med b?

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. februar 2006 af CenTrixX (Slettet)

nogen der kan hjælpe med c ??

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. februar 2006 af CenTrixX (Slettet)

kan dette passe ??

C(masse%)(CU) = (2 * 63,55 g/mol / 221,11 g/mol)* 100 = 57,48 % ??

Skriv et svar til: Opg. 2 maj 1991 organisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.