Fysik
Trykket i en fryser?
09. marts 2008 af
michael_gade88 (Slettet)
"Hvad betyder det for trykket, om dybfryseren er tom eller fyldt med madvarer?"
Det er vel noget med, at jo flere madvarer i fryseren, desto mindre bliver luftens rumfang (volumen). Men hvordan har det direkte - eller indirekte - indflydelse på trykket?
På forhånd tak.
Det er vel noget med, at jo flere madvarer i fryseren, desto mindre bliver luftens rumfang (volumen). Men hvordan har det direkte - eller indirekte - indflydelse på trykket?
På forhånd tak.
Svar #1
09. marts 2008 af Stenalt (Slettet)
Hvis du mener selve lufttrykket i fryseren vil dette i praksis ikke ændres, da du skal åbne lågen for at smide maden i...
Svar #2
09. marts 2008 af michael_gade88 (Slettet)
Det må være det, der menes. Hvis man nu kunne smide madvarer i mens fryseren var lukket, så ville trykket vel stige?
Svar #4
09. marts 2008 af QaZZaQ
Antag at du har to identiske frysere. Begge står med deres låg/dør åben, så temperaturen i begge frysere er den samme t= t_stue.
Fyld da den ene fryser op med madvarer og diverse og lad den anden stå tom. Antag endvidere at madvarerne i fryser Nr.1 ikke påvirkes af nedkølingen, ud over at de blive kolde selvfølgelig. Altså deres volumen forbliver ens.
Når lågen lukkes hvad sker der så?
Luften i begge frysere nedkøles, og det kan antages at luften kan beskrives ved idealgasligningen. PV=NkT, P=NkT/V eller
DeltaP=Nk*DeltaT pr. enhedsvolumen. DeltaT er ca. -40 grader celsius, og N*k er ens for de to frysere. Så DeltaP<0 pr. enhedsvolumen (trykket falder ved afkøling).
Den totale ændring i tryk er så givet ved DeltaP*V.
Konklusionen bliver derfor: V_tom> V_fyldt, og derfor er DeltaP_tom>DeltaP_fyldt. Trykket er lavere i den tomme fryser.
Fyld da den ene fryser op med madvarer og diverse og lad den anden stå tom. Antag endvidere at madvarerne i fryser Nr.1 ikke påvirkes af nedkølingen, ud over at de blive kolde selvfølgelig. Altså deres volumen forbliver ens.
Når lågen lukkes hvad sker der så?
Luften i begge frysere nedkøles, og det kan antages at luften kan beskrives ved idealgasligningen. PV=NkT, P=NkT/V eller
DeltaP=Nk*DeltaT pr. enhedsvolumen. DeltaT er ca. -40 grader celsius, og N*k er ens for de to frysere. Så DeltaP<0 pr. enhedsvolumen (trykket falder ved afkøling).
Den totale ændring i tryk er så givet ved DeltaP*V.
Konklusionen bliver derfor: V_tom> V_fyldt, og derfor er DeltaP_tom>DeltaP_fyldt. Trykket er lavere i den tomme fryser.
Skriv et svar til: Trykket i en fryser?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
