Matematik

Bevis et reelt tal er -1, med en tangent

09. marts 2008 af Dazian (Slettet)
Funktionen f er givet ved forskriften
f(x)=2^2+c
hvor c er et reelt tal.
En tangent til grafen for f har ligningen y=2x-2
a)Vis, at c=-1
b)Beregn koordinaterne til røringspunktet for den nævnte tangent

Jeg forstår ikke helt hvad det er jeg skal gøre med den her opgave, nogen som kan give mig et fingerpeg til hvordan jeg skal vise at c er lige med -1 for har ikke nogen anelse. Var væk da vi snakkede om det på klassen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. marts 2008 af mathon

f(x) = 4+c

f'(x)= 0 ??????????

Svar #2
09. marts 2008 af Dazian (Slettet)

Du mener at det er svaret ? Jeg troede jeg skulle bruge den der tangent til at regne der ud af c = -1 eller sådann noget

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. marts 2008 af -Zeta- (Slettet)

#2.
Mathon prøver vist bare at signalere, at den i opgaven skrevne tangent umuligt kan være tangent til f, hvis f's forskrift er f(x)=2^2+c.

Mener du f(x) = x^2 + c?

Svar #4
09. marts 2008 af Dazian (Slettet)

Ja undskyld det var mig der havde skrevet opgaven forkert.

Her er den rigtigt skrevet:

Funktionen f er givet ved forskriften
f(x)=x^2+c
hvor c er et reelt tal.
En tangent til grafen for f har ligningen y=2x-2

a)Vis, at c=-1
b)Beregn koordinaterne til røringspunktet for den nævnte tangent

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. marts 2008 af -Zeta- (Slettet)

Metode 1:

f(x) = x^2 + c --> f'(x) = 2x

f' er hældningen for f, og da tangentens hældning er 2, må det gælde at:

2x = 2 <=> x = 1

Sæt nu ligningen for funktionen f lig med tangentens ligning:

x^2 + c = 2x - 2
<=>
c = -x^2 + 2x - 2, og med x=1:

c = -1^2 + 2*1 - 2 = -1

Metode 2:

Tangenten har kun ét røringspunkt med f, så

x^2 + c = 2x - 2
<=>
x^2 - 2x + (c+2) = 0,

har en diskriminant lig 0 (én løsning):

0 = (-2)^2 - 4*1*(c+2)
<=>
0 = 4 - 4c + 8
<=>
4c = -4
<=>
c = -1

Svar #6
09. marts 2008 af Dazian (Slettet)

Takker for svaret

Skriv et svar til: Bevis et reelt tal er -1, med en tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.