Fysik
Atmosfæretryk og tryk
10. marts 2008 af
kuerten15
En cylindrisk tank, der står på et vandret underlag, har tværsnitsarealet A og højden h. I tanken er der en væske, som har massefylden p, og oven på væskeoverfladen flyder der et stempel, som har massen m. Stemplet fungerer som tankens låg, og det befinder sig defor i højden h over jordoverfladen.
Idet atmosfæretrykket (barometerstanden) er P0 skal man vise, at trykket P på væskeoverfladen er
P = P0 + m*g/A
Hvordan griber man denne opgave an?
Idet atmosfæretrykket (barometerstanden) er P0 skal man vise, at trykket P på væskeoverfladen er
P = P0 + m*g/A
Hvordan griber man denne opgave an?
Svar #1
10. marts 2008 af QaZZaQ
Man siger at det totale tryk på væskeoverfladen er summen af trykket udført af luften (luftrykket P0) og trykket påført af stemplet.
Derudover påminder man om at tryk er givet ved kraft pr. areal, og konkluderer at da tyngdekraften af stemplet er M*g, og overfladen er A, så må trykket fra stemplet være Mg/A.
Det samlede tryk på væskeoverfladen er da P_tot=P_luft+P_stempel=P0+Mg/A
Derudover påminder man om at tryk er givet ved kraft pr. areal, og konkluderer at da tyngdekraften af stemplet er M*g, og overfladen er A, så må trykket fra stemplet være Mg/A.
Det samlede tryk på væskeoverfladen er da P_tot=P_luft+P_stempel=P0+Mg/A
Skriv et svar til: Atmosfæretryk og tryk
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
