Matematik

vektor skæringspunkt

11. marts 2008 af realboi (Slettet)
er lige gået død i den her.

I et koordinatsystem i rummet er givet et punkt P(2,y0,4) , hvor y0>0, og en plan a med ligningen z=6
Punktet P ligger på en kugle, der har centrum i O(0,0,0), og som tangerer a.
En linje l går gennem O og P.

a) Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og a.

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. marts 2008 af ibibib (Slettet)

1. Indse at kuglens radius er 6.
2. Beregn at yo=4.
3. Bestem en parameterfremstilling for l.
4. Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og a.

Svar #2
11. marts 2008 af realboi (Slettet)

kunne du evt gå lidt mere i detaljer

Brugbart svar (1)

Svar #3
11. marts 2008 af mathon

kuglen, der har centrum i O(0,0,0), og som tangerer a,
har ligningen

x^2 +y^2 +z^2 = 6^2
ved indsættelse af P(2,y0,4)'s koordinater fås:

2^2 + yo^2 + 4^2 = 36, hvoraf
yo^2 + 20 = 36 eller
yo^2 = 16, som giver
yo = 4, da y0>0
således
er P(2,4,4)

Svar #4
11. marts 2008 af realboi (Slettet)

okay... tak..

Brugbart svar (1)

Svar #5
11. marts 2008 af mathon

en parameterfremstilling for l
er

[x,y,z] = vektor_OP + t*vektor_OP

[x,y,z] = [2,4,4] + t* [2,4,4], da vektor_OP er retningsvektor for l
eller
x = 2+2t
y = 4+4t
z = 4+4t

l-skæring med a kræver
6 = 4+4t, hvoraf
t = (1/2), som ved indsættelse i

x = 2+2t
y = 4+4t
z = 4+4t
giver
(x,y,z) = (3,6,6)

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. januar 2010 af theseines (Slettet)

til #5:

Hvorfor kræver l-skæringen med a at 6=4+4t  ?


Brugbart svar (4)

Svar #7
28. november 2010 af MGungaard (Slettet)

"6 = 4+4t, hvoraf
t = (1/2), som ved indsættelse i "

6=4+4t

10=4t

2,5=t

#6 Da planen ligger i z=6 ved vi altså at linjen har z=6 i skæringspunktet. Derfor kan z=6 sættes ind i linjens parameterfremstilling og t kan isoleres.

Ved godt at svaret er for sent, men nu er svaret der hvis andre skulle støde ind i denne tråd :-)


Skriv et svar til: vektor skæringspunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.