Fysik

(fysik; bølger) hjælp til en opg!

29. august 2004 af mille05 (Slettet)
laserlys med bølgelængden 632,8 nm sendes ind mod et gitter med 100 streger pr. mm.

a) Beregn gitterkonstanten.

b) Beregn afbøjningsvinklerne for 1., 2. og 3. orden.


mit bud på opg a)... skal jeg sige 632,8 nm dividere med 100 streger pr. mm??

ved ikk hvordan jeg skal regne b) opg...

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. august 2004 af Lurch (Slettet)

nej, gitterkonstanten d beskriver hvor lang der er mellem gitteråbningerne!
dvs at når der er 100 streger pr mm, er der så 1mm/100streger pr mm. husk at omregn til meter bagefter
2) brug gitterligningen
d*sin(alfa)=n*lamda

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. august 2004 af john vs. jon (Slettet)

ja du skal lave d om til 1/100mm som lurch lige har forklaret..

I opg b:
skal du lige huske at lave din bølgelængde om til mm altså - 632,8nm = 632,8*10^-6mm

så bruger gitterligningen.. men husk heletiden at ændre orden (n)

skrive hvis du ikk helt har forstået!

Svar #3
04. september 2004 af mille05 (Slettet)

a) jeg har sagt: d=1/1*10^-5, så vil jeg dividere det med 632,8, men får en facit som lyder 1,58*10^-8..... har jeg regnet det forkert ud?

b) jeg ved ikk hvordan jeg skal sætte det ind i formlen.
skal jo bruge gitterformlen:
sin(delta)m=m'bølgelængde/d...??

Svar #4
04. september 2004 af mille05 (Slettet)

......?

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. september 2004 af frodo (Slettet)

bølgelængden skal indsættes i meter..
idet du husker at: 1 nm = 1*10^-9 m

Svar #6
04. september 2004 af mille05 (Slettet)

altså 1 nm = 1*10^-9 m er opg b??

men har jeg regnet a opg rigtig??

Brugbart svar (0)

Svar #7
04. september 2004 af frodo (Slettet)

d angiver længden af 1 spalteåbning, så du må skulle sige:
d=1mm/100 = 0,01mm = 0,00001 m

derefter indsætter du i gittetligningen
sin(alfa, delta, eller hvad man kalder den) = m*632,8*10^-9/0,00001m

hvor m angiver ordene

Derefer tager du invers sinus, og du har vinklen til de tre ordener!!

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. september 2005 af MiaM (Slettet)

kan det så passe at 1. order bliver

(1*632,8*10^-9)/(1*10^-5)= 0,0633
sin^-1(0,0633)= 3,629

:S er rimelig usikker på det. men det er bare surt at lave en fejl i den første, og så få ALLE opgaverne forkert..

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. september 2005 af MiaM (Slettet)

??

Skriv et svar til: (fysik; bølger) hjælp til en opg!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.