Fysik

Aktivitet af 12 kg 137-Cs

17. marts 2008 af Maja E (Slettet)
Et af de stoffer, som undslap ved ulykken i Tjernobyl, var 137Cs, som har en halveringstid på 30 år. Det er siden vurderet, at der undslap 12 kg.
1)Beregn aktiviteten fra 12 kg af stoffet.

jeg har lidt problemer med denne opgave, jeg går ud fra at jeg skal bruge formlen A=k*N

jeg har fået k=ln(2)/(30*365,25*24*60*60)=7,3215*10^-10

Er der nogen der kan fortælle mig hvordan jeg finder N? Har lavet nogle beregninger, men kan ikke helt finde rundt i det..

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2008 af peter lind

Masse af en 137Cs kerne er ca. 137 gange en brintkerne. Denne kan slås op i en tabel.

Svar #2
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

ja, jeg kender massen af en 137Cs kerne i g/mol, men det er det med omregninger jeg har kludret i og er blevet helt forvirret.

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. marts 2008 af mathon

No = (12000 g)/(137 g/mol)*(6,02214*10^23 1/mol) = 5,27486*10^25

A = k*N

A = (7,3215*10^(-10) 1/s)*(5,27486*10^25)*e^[(-7,3215*10^(-10) 1/s)*t]

A = (3,86199*10^16 1/s)*e^[(-7,3215*10^(-10) 1/s)*t]

Svar #4
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

okay, tak, men hvorfor e^[(-7,3215*10^(-10)1/s)*t]?

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2008 af mathon

henfaldet
N = No*e^(-kt) = No*[e^(-k)]^t = No*a^t,
men problemet er,
at
a = e^(-k) = e^(-7,3215*10^(-10)1/s) = 0,99999999926785 er lidt U-handy at skrive videre på
men

A = (3,86199*10^16 1/s)*[(0,99999999926785 1/s)]^t

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2008 af mathon

se evt.
http://peecee.dk/upload/view/97785

Svar #7
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

nååh, derfor, tænke bare at man kunne beregne den ved nogle omskrivninger af 12 kg til g/mol og så regne den ud på den måde, for det er ikke over et tidsførløb, hvis du forstår hvad jeg mener..

Svar #8
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

eller noget i den stil..

Svar #9
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

sikke ngoet vrøvl jeg fik skrevet der, jeg mener om man ikke kan regne ud hvor mang unit 137Cs der svarer til 12 kg eller sådan noget..

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. marts 2008 af mathon

12 kg = 7,22656*10^27 u

Svar #11
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

ja, det har jeg også fået, men skal jeg så dividere det tal med 6,02214*10^23 for at få det i mol eller hvordan kan jeg bruge det?

Brugbart svar (0)

Svar #12
17. marts 2008 af mathon

n(137Cs) = (12000 g)/(137 g/mol) = 87,6 mol

Svar #13
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

hvis jeg så ganger 87,6 mol med 6,02214*10^23, får jeg så N

Brugbart svar (0)

Svar #14
17. marts 2008 af mathon

se øverste linje i #3

Svar #15
17. marts 2008 af Maja E (Slettet)

Okay, mange tak, nu har jeg endelig fattet det..

Skriv et svar til: Aktivitet af 12 kg 137-Cs

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.