Fysik
Forsinket svar til stikir
04. april 2008 af
cool_operator (Slettet)
Svar #1
d. 04-04-2008 kl. 13:57 af cool_operator (Praktikant)
Jeg ved ikke om svaret falder for sent, men i princippet skal du finde de relevante krafter, der virker og dernæst
opstille bevægelsesligningerne for translation (kraft=masse*acc.) samt rotation om stangens toppunkt (inertimoment*vinkelacc.=det samlede kraftmoment). Derefter skal du betragte ligningerne i overgangen mellemstatisk tilstand og bevægelse (sæt acc. og vinkelacc.=0). Så får du to ligninger med kraften F og snorekraften S som ubekendte og kan dermed eliminere snorekraften.
Ang. spgm. b:Her skal du se på "rotationsligningen" for konstant F og varierende afstand fra stangens top (omdrejningspunktet) af F´s angrebspunkt. F og gnidningskraften er de eneste krafter, der bidrager til det samlede kraftmoment. De to krafters momenter er modsat rettet (F vil fremme rotation om toppunktet mod uret, mens gnidningskraften vil hæmme samme rotation). Hvis du sætter F´s bidrag til det samlede moment mindre end eller lig med gnidningskraftens bidrag, får du et udtryk for den kritiske højde.
Med venlig hilsen
Svar #1
d. 04-04-2008 kl. 13:57 af cool_operator (Praktikant)
Jeg ved ikke om svaret falder for sent, men i princippet skal du finde de relevante krafter, der virker og dernæst
opstille bevægelsesligningerne for translation (kraft=masse*acc.) samt rotation om stangens toppunkt (inertimoment*vinkelacc.=det samlede kraftmoment). Derefter skal du betragte ligningerne i overgangen mellemstatisk tilstand og bevægelse (sæt acc. og vinkelacc.=0). Så får du to ligninger med kraften F og snorekraften S som ubekendte og kan dermed eliminere snorekraften.
Ang. spgm. b:Her skal du se på "rotationsligningen" for konstant F og varierende afstand fra stangens top (omdrejningspunktet) af F´s angrebspunkt. F og gnidningskraften er de eneste krafter, der bidrager til det samlede kraftmoment. De to krafters momenter er modsat rettet (F vil fremme rotation om toppunktet mod uret, mens gnidningskraften vil hæmme samme rotation). Hvis du sætter F´s bidrag til det samlede moment mindre end eller lig med gnidningskraftens bidrag, får du et udtryk for den kritiske højde.
Med venlig hilsen
Skriv et svar til: Forsinket svar til stikir
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
