Fysik
HJÆLP til opgave! Atom og kernefysik
05. april 2008 af
Ralphi (Slettet)
Nogen der kan hjælpe med disse opgaver??
1. ved henfald af en 60Co-kerne frigøres ca. 8*10^-14 J.
Hvad var aktiviteten af kilden på fotografiet med det kogende vand?
HVad er massen af det radioaktive stof i kilden, når stoffets molare masse kan sættes til 60 g/mol?
Hvordan gør man dette??
2. I 1991 fandt man i en gletsjer i Alperne et særdeles velbevaret lig af en mand, som tydeligvis havde ligget længe i isen. Målingerne vise, at 14C-aktiviteten var 0,121 Bq/gram carbon. Halveringstiden er 5730 år. Friskt carbon indeholdet et 14C-atom for hver 8,3*10^11 almindelige 12C-atomer.
Hvornår døde ismanden??
HVordan gør man det??
3. Den radioaktive phosphorisotop 32P, har har halveringstiden 14,28 dage, anvendes til undersøgelse af bla. plnaters stofskifte.
I n bestemt undersøgelse benyttedes en potion af et phosphorholdigt stof, hvoraf 1,00% af phosphoratomerne var 32P. Ved den første måling registreredes 2445 tællinger pr. sek.
Hvor mange tællinger pr. sekund skulle man forvente 30 dage senere?
Phosphorpræparatet benyttedes til at vande tomatplanter. Aktiviteten af en prøve af plantens blade undersøges 25 dage senere, hvor aktiviteten var 35 Bq.
Hvor mange radioaktive 32P-atomer indeholdt prøven ved målingen?
Hvor mange phosphoratomer optog plantens blade i løbet af forsøget??
Det er ikke fordi jeg ikke selv vil lave opgaverne, men er faktisk helt lost i dem, så det ville være meget rart med et hint eller to til dem :)
1. ved henfald af en 60Co-kerne frigøres ca. 8*10^-14 J.
Hvad var aktiviteten af kilden på fotografiet med det kogende vand?
HVad er massen af det radioaktive stof i kilden, når stoffets molare masse kan sættes til 60 g/mol?
Hvordan gør man dette??
2. I 1991 fandt man i en gletsjer i Alperne et særdeles velbevaret lig af en mand, som tydeligvis havde ligget længe i isen. Målingerne vise, at 14C-aktiviteten var 0,121 Bq/gram carbon. Halveringstiden er 5730 år. Friskt carbon indeholdet et 14C-atom for hver 8,3*10^11 almindelige 12C-atomer.
Hvornår døde ismanden??
HVordan gør man det??
3. Den radioaktive phosphorisotop 32P, har har halveringstiden 14,28 dage, anvendes til undersøgelse af bla. plnaters stofskifte.
I n bestemt undersøgelse benyttedes en potion af et phosphorholdigt stof, hvoraf 1,00% af phosphoratomerne var 32P. Ved den første måling registreredes 2445 tællinger pr. sek.
Hvor mange tællinger pr. sekund skulle man forvente 30 dage senere?
Phosphorpræparatet benyttedes til at vande tomatplanter. Aktiviteten af en prøve af plantens blade undersøges 25 dage senere, hvor aktiviteten var 35 Bq.
Hvor mange radioaktive 32P-atomer indeholdt prøven ved målingen?
Hvor mange phosphoratomer optog plantens blade i løbet af forsøget??
Det er ikke fordi jeg ikke selv vil lave opgaverne, men er faktisk helt lost i dem, så det ville være meget rart med et hint eller to til dem :)
Svar #1
06. april 2008 af mathon
2.
C-14_metoden
A = Ao*e^(-k*t), hvoraf
e^(-k*t) = A/Ao
-kt = ln(A/Ao)
-kt = -ln(Ao/A)
kt = ln(Ao/A)
t = (1/k)*ln(Ao/A)
t = (T½/ln(2))*ln(Ao/A)
t = ((5730 år)/ln(2))*ln(Ao/A)
t = (8267 år)*ln(Ao/A), hvor Ao = 15,3 henfald pr. minut pr. gram total Carbonmængde
C-14_metoden
A = Ao*e^(-k*t), hvoraf
e^(-k*t) = A/Ao
-kt = ln(A/Ao)
-kt = -ln(Ao/A)
kt = ln(Ao/A)
t = (1/k)*ln(Ao/A)
t = (T½/ln(2))*ln(Ao/A)
t = ((5730 år)/ln(2))*ln(Ao/A)
t = (8267 år)*ln(Ao/A), hvor Ao = 15,3 henfald pr. minut pr. gram total Carbonmængde
Svar #3
03. december 2010 af faatih (Slettet)
sidder nemlig med samme opgave.
hvor ved du fra at Ao er 15,3 henfald pr. minut pr. gram totam carbonmængde
og hvad er A?
DESUDEN:
hvorfor bruger du ikke de olysninger der er givet:
0,121 Bq pr. gram carbon
og
8,3*10^11 almindelige c12-atomer.
Skriv et svar til: HJÆLP til opgave! Atom og kernefysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
