Dansk

hjælp til ret af dansk stil

05. april 2008 af lisa_lisa (Slettet)
hey. nogen der vil rette min dansk stil. det ku være en stor hjælp.


Kunst skal vække følelser op hos maleren og beskuerne. Det kan både være godt, ondt, skidt, eller en provokation. Intet skal forhindre maleren i at tegne det han/hun vil. Grænseløs kunst kan gå hen krænke nogle folk. Det påvirker meget hos nogle mennesker, mens andre mennesker ser det som en mere naturlig måde at udtrykke sig på. Kunst kan være flere forskellige værker, som maleri, skulptur, tegninger m.m. Hver kunster har sin egen personlige måde at udtrykke kunst på. Hvorvidt det er grænsebrydende eller ej, kan diskuteres.
Der findes mange forskellige grænser i den store verden, der er grænser hvordan man skal opføre sig, hvordan man skal se ud, hvordan kunst må se ud og hvad vi må høre af musik. Grænser er meget forskelligt og derfor ved man ikke hvad der er grænsebrydende? Det kan diskuteres og det er meget forskelligt fra person til person hvornår de vil kalde det grænsebrydende.
Det kan være grænsebrydende at opføre sig åbent, fx hvis man går med korte nederdel, for meget sminke og klæder sig udfordrende. For pigen ville dette være ganske normalt, men hvis en mand med andre normer og værdier ser på denne pige vil dette være langt over hans grænse. Altså vil manden se dette som en forkert ting, da han er opvokset helt anderledes og i hans tid var det ikke normalt at pigerne klædte sig på den måde. Man kan sammenligne det med kunsten på nogle punkter. Grænsebrydende kunst kan ved provokation af vores etiske og moralske forestillinger, føre os ud over vores egne grænser. Men det kan som sagt være forskelligt fra person til person, ligesom at nogen mener at det er grænsebrydende at hænge malerier op af nøgne mennesker, mens andre betragter det som kunst. Grænsebrydende kunst er noget vi ikke er vant til at se og noget som vi finder ubehageligt. Billedet drømmen om kniven af Vilhelm Bjerke Petersen, 1934 flere måder grænsebrydende. På billedet kan man se en kvindekrop med en kniv stikkende igennem fosterhinden. Dette er tydeligt, når man vender papiret på hovedet. Kvindekroppen står i stærkt kontrast til kniven, da kvindekroppen, er blød og naturlig, men kniven er spids og farlig. billedet kan tolkes på flere måder, eksempelvis kunne det være et mord eller en abort. I 1934 var der ikke fri abort, og dette billede vækkede måske en masse vrede følelser.

Now that you are mine af Trine Sørensen. (1997). Kvinden på billedet er centreret meget godt i billedet, med en mørk baggrund og to lygtepæle på hver side. Mørket omkring pigen gør pigen utroiig bleg og hun seer meget ulykkelig ud. Udovver det e hun meget tynd, og hun har en del blå mærker. Pigen er fremstillet på en meget hård måde, det kan tænkes at pigen, at pigen har været mishandlet af sin mand, ellers kunne det være af andre tragiske årsager som spiseforstyrrelser og andre tabuagtige ting, som man normalt ikke snakker om. Hendes mærker på benene får vores tanker til at rumstere en del med en masse uklare spørgsmål. Titlen Now that you are mine kunne tyde på mishandling og at manden har fået ejerfornemmelser overfor pigen. med Odalisk skønhed af R. Broby- Johansen, udgivet i 1992. teksten handler om tabuemner, ligesom de overstående billeder. Disse tabuemner er ting som man helst ikke vil snakke om, vise frem og glemme alt om. Byen bliver beskrevet meget uhyggeligt, skræmmende og utrygt. Teksten handler om en by i månenatten, som er beskrevet med disse meget utrygge ord som, død, blod og ubehag. Alt dette kan gøre digtet meget ubehagelig og grænsebrydende.
Teksten er som en gyser film der er skrig i mørket, flydende blod, selvmord og lig af børn og kvinder. Den kvindelige skønhed bliver ikke længere beskrevet som noget positivt. Alt hvad vi hører om, er det halvnøgne krop som bliver skjult i kloakken. Digtet foregår muligvis i et samfund under krig, hvor der var en masse vold, sygelighed, voldtægter og andre grusomme ting, som normalt sker i det ”grå samfund”. Samfundet i dette digt er meget bedrøveligt, gråt, trist, barsk og fortvivlende.
Spørgsmålet om hvorvidt det er grænsebrydende eller ej, kan man ikke besvare da det er meget forskelligt fra person til person. Et hvert menneske har en opfattelse af hvad der er korrekt, og hvad der ikke er. Før en maler begynder at tegne, har personen nok en hensigt med det. Det kan diskuteres om kunstneren gør det for at skabe politisk debat eller om det er for at krænke andre. Når en kunster provokere, så gør han/hun det bevidst, og det er udefra denne provokation de får deres succes. Det Grænsebrydende kan ikke altid være en dårlig ting, det kan også få mange mennesker til at åbne deres øjne og se hvad der foregår ud i verden.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. april 2008 af TanteOda (Slettet)

- Der mangler en overskrift
- Man kan ikke "vække følelser op"
- Der skal ikke komma efter skidt; "Det kan både være godt, ondt, skidt, eller...". Og hvad er "Det"? Mangler også en forklaring på hvorfor "det" kan være godt, ondt, skidt osv.
- "Intet skal forhindre maleren i at tegne det han/hun vil." Hvad kan forhindre en maler? + En tegner tegner og en maler maler!
- "Grænseløs kunst kan gå hen krænke nogle folk." fjern "gå hen" og der mangler et ord i sætningen.
- "Det påvirker meget hos nogle mennesker," mystisk sætning.
- "Hvorvidt det er grænsebrydende eller ej, kan diskuteres." Hvad er "det"? Gælder flere steder i stilen.
- "der er grænser hvordan man skal opføre sig" Der mangler et ord
- "Det kan diskuteres og det er meget forskelligt fra person til person hvornår de vil kalde det grænsebrydende." mangler kommaer
- "Det kan være grænsebrydende at opføre sig åbent, fx hvis man går med korte nederdel, for meget sminke og klæder sig udfordrende." Hvad har tøjstil med kunst at gøre? Giv en forklaring inden for emnet.
- ", ligesom at nogen mener at det er grænsebrydende at hænge malerier op af nøgne mennesker" mangler kommaer + gælder i øvrigt mange steder i stilen.
- "Billedet drømmen om kniven af Vilhelm Bjerke Petersen" Hvis Drømmen om kniven er titlen, så gør det mere synligt for læseren. F.eks. stort begyndelsesbogstav.
- "Billedet drømmen om kniven af Vilhelm Bjerke Petersen, 1934 flere måder grænsebrydende." mangler ord og sætningen er knudret.
- "da kvindekroppen, er blød og naturlig," kommafejl
- "Kvinden på billedet er centreret meget godt i billedet" hvad mener du med at kvinden er centreret meget godt? Måske kan du skrive om symmetri?
- "Mørket omkring pigen gør pigen utroiig bleg" typo!
- "Udovver det e hun meget tynd," typos!
- "det kan tænkes at pigen, at pigen har været" En gang er da nok?!
- "ellers kunne det være af andre tragiske årsager" fortsæt med at bruge "kan" frem for "kunne" i sætningen.
- "andre tabuagtige ting" hvad med emner frem for ting?
- "Hendes mærker på benene får vores tanker til at rumstere en del med en masse uklare spørgsmål." Vores? På vegne af hvem skriver du?
- "og at manden har fået ejerfornemmelser overfor pigen." Byt "overfor" ud med "over".
- "med Odalisk skønhed af R. Broby- Johansen," mangler vist et stort begyndelsesbogstav.
- Og det gælder også denne sætning; "teksten handler om tabuemner,"
- "Disse tabuemner er ting som man helst ikke vil snakke om," Byt ordet "ting" ud med et ordentligt ord. + giv eksempler.
- "som er beskrevet med disse meget utrygge ord som, død, blod og ubehag" kommafejl
- "Alt dette kan gøre digtet meget ubehagelig og grænsebrydende" ubehageligt
- "Teksten er som en gyser film der er skrig i mørket," manglende ordsammensætning + manglende komma
- "Alt hvad vi hører om, er det halvnøgne krop som bliver skjult i kloakken." "det" er ikke det korrekte ord!
- ", hvor der var en masse vold, sygelighed, voldtægter og andre grusomme ting" find et korrekt ord for "ting"
- "som normalt sker i det ”grå samfund”" hvad mener du med grå samfund?
- "Samfundet i dette digt er meget bedrøveligt, gråt, trist, barsk og fortvivlende." Giv eksempler!
- "Spørgsmålet om hvorvidt det er grænsebrydende eller ej," Hvad er "det" - gælder også længere henne i sætningen!
- "Før en maler begynder at tegne," Der var den igen. En maler maler og en tegner tegner!
- "Det kan diskuteres om kunstneren gør det for at skabe politisk debat eller om det er for at krænke andre." Der kan også være andre mulige årsager bag et billedet end blot de to nævnte. F.eks. er det meget sjældent at jeg maler med den tanke, at mit værk skal være politisk eller krænke andre.
- "Når en kunster provokere," mangler et endelses-r.
- "så gør han/hun det bevidst, og det er udefra denne provokation de får deres succes." Ikke altid!
- "Det Grænsebrydende kan ikke altid være en dårlig ting," ting igen, bedre ord, tak! + hvorfor skriver du "Grænsebrydende" med stort?

Brug lidt mere tid på kommaerne og sæt lidt flere punktummer. Du har alt for mange lange sætningerne, som sagtens kan laves om til korte sætninger.

TanteOda

Svar #2
06. april 2008 af lisa_lisa (Slettet)

tusind tak. Jeg er rigtig glad for din hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Super :)
TanteOda

Skriv et svar til: hjælp til ret af dansk stil

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.