Matematik

MANGLER hjælp til eksponentielle funktioner det til imorgen ;S

06. april 2008 af eldurum (Slettet)
har virkelig brug for hjælp og inspiration til hvordan man skal løse de her opgaver kan slet ikke finde ud af at bruge formlerne til at udregne en forskrift.. please hjælp,.¨

Prisen for en motorcykel var i 1993 100.000kr. Nedenstående skema viser, hvordan et forsikringsselskab har vurderet motorcyklens værdi i perioden 1993 til og med 2000.
Årstal. 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000
Værdi. 100.000 80.000 65.000 50.000 40.000 30.000 25.000 20.000

2. Bestem forskriften ved hjælp af værdierne i år 1993 og år 2000 en forskrift for f.


3. Bestem den relative tilvækst i motorcyklens værdi.

4. Bestem motorcyklens værdi i år 2003

5. Bestem halveringskonstanten (halveringstiden) for motorcyklens værdi.

6. Bestem i hvilket år motorcyklens værdi er 10.000

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. april 2008 af o1-studie (Slettet)

Du kan vel bruge en TI-89, hvis du har sådan en?
Smut ind i 'Stats/Elist'
Så sæt årstallene (x-værdierne) ind i 'List 1' og værdierne (y-værdierne) ind i 'list 2'. Så F4, så nummer 3 'reg', så og så expreg. Så kalkulerer lommeregneren en forskrift for funktionen.

Svar #2
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

jamen det er det jeg desværre ike har.. han siger vi skal lave den vha. formlerne :(

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. april 2008 af o1-studie (Slettet)

Uha for søren. Så ved jeg det ikke rigtigt. TI-89 lommeregneren er min bedste ven :D

Svar #4
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

nå oki ;S..

håber der er andre der kan hjælpe mig, men ellers tak for din hjælp.

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2008 af Danielras (Slettet)

Download evt. dette grafprogram:

http://www.padowan.dk/graph/

Her kan du også lave regression til dine punkter.

Svar #6
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

Jamen jeg skal jo finde ud af hvilke forskrifter jeg skal bruge, fordi når jeg bruger den forskrift i bogen, får jeg et ubrugeligt resultat :S

Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2008 af Danielras (Slettet)

Ah ja du skal åbenbart lave det udfra to punkter:

(x1,y1)=(0,100000)
(x2,y2)=(7,20000)

Brug:

a = (y2/y1)^(x2-x1)

Dernæst kan du bare finde b ved at indsætte et punkt og den fundne a i:

y = b*a^x

Svar #8
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

oki men jeg får bare at a= 0,2 og så får jeg et meget mærkeligt resultat bagefter..når jeg indsætter det i formlen..jeg har gjort det lige på samme måde som du siger.. ;S

Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2008 af Isomorphician

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))

Svar #10
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

#9 jamen det har jeg også gjort, prøv læs #8

Brugbart svar (0)

Svar #11
06. april 2008 af Danielras (Slettet)

#10 - Nej, der var en fejl i min formel. Skal være som i #9.

Svar #12
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

# 11det ved jeg godt, men får det stadig til et mærkeligt tal.. :S

Brugbart svar (0)

Svar #13
06. april 2008 af Danielras (Slettet)

a = (y2/y1)^(1/(x2-x1))
a = (20000/100000)^(1/(7-0))
a = (1/5)^(1/7)
a = 0.7945974048

Svar #14
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

kan det så passe at b = 173415 ?

Brugbart svar (0)

Svar #15
06. april 2008 af Danielras (Slettet)

Nej:

100000 = b*0.7945974048^0
100000 = b*1
b = 100000

Svar #16
06. april 2008 af eldurum (Slettet)

Tak for hjælpen det lettede en smule..
mangler bar 2 eren jeg ikk ka finde ud af..

Skriv et svar til: MANGLER hjælp til eksponentielle funktioner det til imorgen ;S

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.