Matematik

Formler og ligninger

13. april 2008 af Hey1990 (Slettet)
Når spinat blancheres, ændrer vitaminindholdet y sig (målt i bestemte enheder) efter forskriften

y = 31,5*0,887^t,

hvor t er tiden.

a) Bestem t for y = 19.

Nitratindholdet i spinat ændrer sig samtidig og følger forskriften

z = 20,3 + 61,4 * 0,884^t,

hvor t er tiden.

a) Bestem nitratindholdet, når vitaminindholdet er 15.

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. april 2008 af Isomorphician

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=475083

Svar #2
13. april 2008 af Hey1990 (Slettet)

Men han fik kun hjælp til at løse a2, da han allerede havde løst a1.. hvordan løser jeg a1?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. april 2008 af allan_sim

#2.
Sæt 15 ind på y's plads og løs ligningen. Det kræver anvendelse af en logaritmefunktion, hvis du vil gøre det i hånden.

Svar #4
13. april 2008 af Hey1990 (Slettet)

Kan jeg ikke lige få et hint .. er lidt lost ..

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. april 2008 af allan_sim

#4.
Start med at dividere med 31,5 på begge sider af lighedstegnet. Anvend derefter logaritmeregnereglen

a^x=b
x*log(a)=log(b)

Svar #6
13. april 2008 af Hey1990 (Slettet)

Jeg kan bare ikke få det til at give det rigtige resultat .. please giv mig et hint ..

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. april 2008 af allan_sim

#6.
Så skriv hvad du gør. Ellers er det jo lidt vanskeligt at hjælpe. Du har et hint i #5, og du får ikke mig til bare at regne opgaven for dig.

Svar #8
13. april 2008 af Hey1990 (Slettet)

Jeg forstår ikke det der med når man skal gange 31,5 på begge sider af lighedstegnet? ..

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. april 2008 af mathon

y = 31,5*0,887^t

(y/31,5) = 0,887^t

ln((y/31,5)) = ln( 0,887)*t

t = ln((y/31,5))/ln( 0,887)

a)
t = ln((19/31,5))/ln( 0,887)

Skriv et svar til: Formler og ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.