Fysik

Tryk

21. april 2008 af LeCattez (Slettet)
Hej,

Jeg har fået følgende opgave:

"En dykker lukker en luftboble ud, og på vej op mod overfladen udvider boblen sig til det tredobbelte volumen."
Bestem trykket nede hos dykkeren, når trykket den pågældende dag er 750 mmHg.
Hvor dybt nede befinder dykkeren sig?

Altså jeg ved at 1 mmHg = ca. 133,3 Pa

Derudover kender jeg formlen p*V = konst og omskrivningen p*V = n*R*T (idealgasligningen). Jeg har fået at vide at R = 8,314 J/mol*K.

Jeg kan dog ikke se hvordan jeg får formlen til at virke, som den skal.

Håber at der er nogen der kan hjælpe :)

Tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2008 af Lurch (Slettet)

Det må være sådan at trykket inde i boblen er stort set det samme som udenfor boblen. Derfor kan du anvende idealgaslignigen til at finde trykket på den dybde klokken ahr været på.
P*v = konstant

Derudover er trykket i en væske givet ved

P = rho*g*h
hvor rho er densiteten af væsken, g gravitationskonstanten og h højden/dybden

Svar #2
21. april 2008 af LeCattez (Slettet)

Hmm, det hjalp mig ikke meget længere end hvad jeg var før.

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2008 af Lurch (Slettet)

P0*V0 = P*V
Du ved V0 = 3*V, du kender P0. Løs for P.

Indsæt derfeter i P = rho*g*h.


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. april 2008 af Lurch (Slettet)

Her er det antaget at temperaturen er den samme under og over vand!

Svar #5
21. april 2008 af LeCattez (Slettet)

Ok, så det er noget med P=750mmHg (omskrevet til Pa selvfølgelig)*(3*1)/(3*1)? 99975*(3*1)/(3*1)?

Derefter h = P/rho*g? h = facit/1000kg/m^3*6,67*10^-11?

Altså de 1000 kg/m^3 er for vand og den anden siger sig selv.

Er det rigtig eller har jeg skudt helt ved siden af?

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. april 2008 af Lurch (Slettet)

hov, jeg fiks krevet gravitationskonstanten, der menes selvfølgelig tyngdeaccleration g=9.82m/s^2!

Jeg har ikek regnet dine tal i gennem, men hold dig til fremgangsmåden ovenfor, så burde den være der. Kontroller om den dybde h du finder er realistisk. Hvis den er 10cm eller 200m er det nok forkert

Svar #7
21. april 2008 af LeCattez (Slettet)

Hmm, er stadig en smule lost. Jeg forstår ikke helt hvordan jeg skal finde frem til hvor stort trykket er.

Altså P*V = P0*V0 Jeg skal finde P0. P0 = P*V/V0 = 99975*1/(3*1)=33325 Pa?
Og så h = P/rho*g -> h = 99975/1000kg/m^3*9,82m/s^2 = 3,39m

Vil du mene det er rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2008 af Lurch (Slettet)

Du skal ikke finde P0, den er jo givet i opgaven.
Du skal finde P,
P = P0*V0/V = 3*P0

Højden bliver da

P = R*g*h

h = 3*P0/(R*g) = 3*750*133/(1000*9.82) m = 30 m



Svar #9
21. april 2008 af LeCattez (Slettet)

Ah nu passer den vidst nogenlunde :) Mange tak.

Har også løst den her opgave skulle jeg mene:

"En 30 l trykflaske indeholder helium ved et tryk på 80 atm. Hvor mange balloner med en diameter på 40 cm kan man fylde med denne trykflaske?"

V-ballon=p/6×0,40 m = 0,033510 m³
V-(luft i flaske)=(30 l)/((1000 l×80 atm))=2,4 m³
Ballon antal:(2,4 m³)/(0,033510 m³)=?(71,6 balloner)
Ser det rigtigt nok ud?

Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.