Dansk

en der vil rette min danske stil? (:

27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)
Hejsa alle sammen (:
Jeg har lige skrevet en dansk stil som jeg skal aflevere imorgen, så ville lige høre om der var nogen der vil rette den for komma og punktum fejl, er nemlig rigtig dårlig til det /:

dem har der lyst til at rette min stil kan lige skrive deres mail så kan jeg sende den, og i er også meget velkomne til at kommenter den(også negative kommentar)
da jeg gerne vil have sandheden..

-Pernille (:
venter på hurtigt svar d;

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Jeg foreslår, at du sætter dig ind i de mest basale kommaregler ved at læse dette https://www.studieportalen.dk/Blogs/BlogItem.aspx?id=2132, som blot stjæler 10 minutter af din tid.
Print så din opgave ud og gennemgå den slavisk, sætning for sætning.

Er der efterfølgende problemer med specifikke sætninger, så kan du indsætte dem her og lad os alle fællesskab hjælpe dig med at få dem sat korrekt.

Mvh
TanteOda

Svar #2
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

jeg har sat de kommaer jeg kan, derfor om der er nogle der vil rette efter? (:

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Så send det første afsnit af opgaven til mig via indbakkesystemet, og lad mig se på hvor du står.

TanteOda

Svar #4
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

kan jeg ikke bare sende det hele?

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2008 af TanteOda (Slettet)

Det er der ikke behov for.

TanteOda

Svar #6
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

jo, for jeg søger jo en der vil rette hele min stil?
det er 1,5 side (:

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

send den til mig, så kigger jeg den igennem.

Brugbart svar (0)

Svar #8
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

(gennem indbakkesystemet)

Svar #9
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

hvordan gør jeg det? (:
har aldrig brugt det herinde før d:

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

øverst er der en sort "linje", hvor der står indbakke. TRyk på den, og vælg skriv besked...

Brugbart svar (0)

Svar #11
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

eller send det her i tråden.

Svar #12
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

Fortælling.
Dømt en gang, dømt altid.

På et meget gammelt, og tilgroet slot langt, langt ude i skoven boede der en engang en mand ved navn Sigurd. Han var en meget ensom mand, og havde altid været det. Han gik altid i stribede stramt siddende bukser, med en lilla bluse hvorpå der sad en stor krave. Sigurd havde haft en meget kriminel barndom, hans far sad i spjældet hele hans barndom og har derfor aldrig rigtig kendt ham, helt som ung lærte hans mor ham at stjæle. Sigurd har altid været en vild dreng, og var tit oppe at slås. Efter hans 3 år alene på slottet besluttede han sig en dag for at tage ind til den store by og se andre mennesker. Han pakkede sin hestevogn, og spændte hans gammel, meget beskidte hest for. Det tog et godt stykke tid før han kom helt ind til byen, og han havde helt glemt hvordan man opfører sig over for andre mennesker, så han syntes godt det kunne blive for meget for ham. Han kørte lidt væk fra byen, og kom ind i en lille, smal og beskidt gade, han sad lidt og nød stilheden da han pludselig fik øje på en lille blond pige som lå krøllet sammen i krogen. Han vidste ikke om hun var død, eller om hun bare sov, så han vågede sig forsigtigt hen for at kigge nærmere på hende, og prikkede ligeså stille til hende, men der kom ingen reaktion.
Han besluttede sig for at tage hende med hjem, så han løftede hende lige så stille op og puttede hende bagerst i hestevognen. Sigurd syntes at turen føltes meget længere hjemad, end den gjorde derop, fordi hele turen hjem var det eneste han tænkte på, hende den lille pige der lå der ved siden af ham. Da han endelig var kommet hjem bar han den lille pige op i hans seng, og sov selv på sofaen. Næste morgen vågnede han ved at han havde mareridt, han drømte at den lille pige var forsvundet, da han lidt efter lidt var kommet til sig selv igen løb han op ad den lange trappe for at kigge til pigen. Da han kom derop åndede han lettet op, da han så hun stadig lå der ligeså fredfyldt.
Han gik nærmere og indså at hun nok var død, der var ingen tegn på liv, hun trak ikke vejret mere. Han turde ikke gå til politiet, nu når han havde haft hende med hjem, fordi han var bange for at blive mistænkt. Så han gik ud i skuret og fandt en gammel, rådden kasse der engang havde været æbler i. Han fandt også et gammel tæppe som han foldede sammen, og lagde i kasse som hun kunne ligge på. Trods hans sorg, løftede han hende ned i den lille kasse, han lukkede den til med nogle gamle brædder som han også fandt i skuret. Han løftede den lille kasse med pigen i ned ad den lange trappe der førte op til hans slot, og op i hans hestevogn, og kørte så længere ud i skoven end hans slot. Da han kom til et lille vandløb som snoede sig gennem den grønne natur, stoppede han vognen, og løftede kassen ned fra den, han satte den ved vandkanten og fik øje på sig selv i vandspejlet. Imens han stod der og stirrede på sig selv blev han i tvivl om det han gjorde nu var rigtigt, men med hans øjne kunne han ikke se andre muligheder. Han skubbede kassen forsigtigt ud i vandet, og så den stille flyde væk med strømmen, sammen med de små blade som var faldet fra de store trætoppe. Nu hoppede han op i vognen og kørte længere ud i skoven. Da han igen stoppede, fordi han syntes han trængte til et hvil, lagde han sig ned i det fugtige, bløde mos og kiggede op på himlen gennem trætoppene. Først et par timer efter, vågnede han ved at hans gamle hest vrinskede, han satte sig op, og fandt først helt ud af hvor han var, da han lidt efter lidt kom til sig selv igen.
Han besluttede sig for at tage hjem igen, men på vejen hjem stødte han på den lille kasse med pigen i, den var strandet, den lå halvt i vandet og halvt i kanten af skovbunden. Han gik helt i panik og fortrød nu lidt at han havde skubbet den ud i vandet. Så han besluttede sig for at tage den med hjem igen og så gå til politiet næsten morgen.
Men da han kom hjem, holdte der en masse biler i hans lange indkørsel, han kunne ikke forstå hvem det kunne være, fordi han plejer aldrig at have gæster. Men da han kom indenfor stoppede han op, og stirrede lige ud i luften, hans hjerte stod stille da en politibetjent pludselig snakkede til ham,
Han sagde at Sigurd skulle følge med på stationen, og at han ikke havde nogen ret til at udtale sig.
Sigurd fulgte med, han var helt stiv i kroppen og stod med den lille drivvåde kasse under armen. Han indså at det nok var tidspunktet at fortælle dem hele sandheden.
Så da de kom ind på stationen fortalte han alt, men de gamle desværre troede ingen på ham, fordi det hele tyede på at det var ham der havde dræbt den lille pige. Politibetjentene kendte hans forældre og vidste han havde haft en beskidt barndom. Så han kom i retten og ingen troede på ham, ingen havde set ham før så de kendte ham ikke, men de kendte til gengæld hans forældre.
Sigurd blev uskyldig dømt, og fik 16års fængsel.
Efter de 16år i fængsel, flyttede han tilbage til hans store, gamle slot for sig selv.
Men Sigurd kunne ikke klare sit ensomme liv mere, så efter han havde været ude fra spjældet i et halvt år tog han sit eget liv. Ingen bemærkede hans død, før der var gået tre måneder, da nogle politibetjente ville fortælle ham at de havde fundet ud af at han var blevet uskyldig dømt, de ville give ham erstatning men opdagede så hans død. I dag er det gamle slot som Sigurd boede i, blevet et museum, og fortællingen om Sigurd bliver fortalt tusinde vis af gange på en dag.

Svar #13
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

jeg sendte den bare her (: ^^

Brugbart svar (0)

Svar #14
27. april 2008 af .:Liselotte:. (Slettet)

Nu har jeg ikke ligefrem tid til at rette den, men lettes er det at sætte grundled og udsagnsord. Det bliver man ikke for gammel til at sætte - og den holder stort set altid (tænk på indskudte sætninger)!

.:Liselotte:.

Svar #15
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

ja det me dindskudte sætninger har jeg lidt problemer med også (:
men tak for svaret

Brugbart svar (0)

Svar #16
27. april 2008 af .:Liselotte:. (Slettet)

Faktisk er det ikke så svært, send mig dem du har sværest ved, så skal jeg gøre et forsøg.

Svar #17
27. april 2008 af PernillexD93 (Slettet)

der er en der er ved at rette den, så det går nok (:

Brugbart svar (0)

Svar #18
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

Kommasætning:
Du har en del overflødige kommaer hist og pist, husk på, at der først skal sættes komma, når der er to grundled og to udsagnsled.

Andre steder glemmer du kommaer : foran der/som, der kan erstattes af hinanden, foran at(efterfulgt af navneord).


---
Personbeskrivelser:
I starten giver du en direkte og detaljeret beskrivelse af fortællingens mandlige hovedperson. I stedet for kan du overveje at skrive om en hændelse, der har været afgørende for hans nuværende personlighed.

---

Sammenhæng mellem hændelser og person:

Sigurd er forbavsende "følelsesløs" gennem hele fortællingen, overvej, om ikke han kan reagere lidt mere på fx pigens død, hans anholdelse osv. Desuden er det et forholdsvis "upersonligt" selvmord, han begår - han tog sit eget liv, fordi han ikke kunne klare mere, basta. Læseren får ikke så meget sympati med ham, bl.a. fordi man ikke får indsigt i hans følelser og tankegang. Samme gælder for hans handlinger, når han ser pigen død - vi får ikke forklaret, hvad han tænker, når han gør, det, han gør.

---

Opsummeret:

Sigurd er en ensom person, der lever "i sit eget hoved" og oplever verden fra et indelukket syn - tilfør ham derfor en mere dybtgående personlighed, så også læseren kan se verden fra Sigurds vinkel og sympatisere med ham, hans liv, uskyld og ensomhed.

Lav derfor også nogle flere direkte replikker (med fx politiet og sigurd), se eksempel:
P-politi
S-sigurd:
P: Hvis du ikke vil komme til skade, så følg med.
S: Ahva'?
P: Ja, kom nu.
S: Hvad fanden?
P: Har du eller har du ikke gjort det?
S: Nej jeg har ej! Hun var død, da jeg fandt hende.
P: Så du ved altså, hvad vi taler om?
S: Hvad? Hvad taler vi om?

P1 til P2: Han er lidt omtåget, tror jeg.
P2: Ja, det er han nok...
P1: Giv ham håndjern på.
P2: Og hvis han stritter imod?
P1: Det er han for dum til. Manden kan jo knap nok tale.

---- i retssalen:

D- dommer
S - sigurd

D: Du er blevet anklaget skyldig for mord af en 12-årig pige. Erkender du din skyld?
S: Ahva? Hun var død, da jeg fandt hende, tror jeg.
D: Erkender du din skyld?
S: Øhh.
D: Hvad profession drev dine forældre?
S: D-
D: Ahh. Næppe noget godt. Erkender du din skyld?
S: M-
D: DØMT.





Ellers en god morale bag, den skal bare omformuleres lidt her og der :D

Brugbart svar (0)

Svar #19
27. april 2008 af .:Liselotte:. (Slettet)

ok, fint nok :)

Brugbart svar (0)

Svar #20
27. april 2008 af aaustin (Slettet)

Synes, at din stil viser potentiale ^^ . Opfattede lige at mine rettelser virkede meget negative, upsa, det var ikke lige meningen - mere ment som konstruktiv kritik. Håber, du kan bruge det til noget..

Held og lykke md stilen (:

Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.