Fysik

Acceleration.

27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)
Et tog (vægt 143,6 t) rammer tre tomme vogne (samlet vægt 111 t).
Lokomotivføreren bringer hastigheden fra 105 km/h til 25 km/h på 500 m. Herefter støder vognene sammen toget og lokomotivføreren glemmer helt at bremse videre.

Hvordan udregner jeg togets acceleration under opbremsningen?

Hvor stor en kraft bremses toget med?

Nogen der kan hjælpe???

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

Ad 1)
Sammenhængen mellem hastighed og sted for en bevægelse med konstant acceleration a, begyndelseshastighed v0 og begyndelsessted s0, er:

v^2 - v0^2 = 2*a*(s-s0)

Ad 2)
Newtons anden lov siger, at:

F = m*a

Svar #2
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Okay. Jeg får accelerationen til a=-0,7521m/s^2. Kan det passe?

Svar #3
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Vognene følges ad efter sammenstødet. Hvad bliver deres fælles hastighed efter stødet?

Brugbart svar (0)

Svar #4
27. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#3: Benyt impulsbevarelse.

Svar #5
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Okay. For fuldstændig uelastisk stød ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. april 2008 af Jerslev (Slettet)

#5: Jeps. :)

Brugbart svar (0)

Svar #7
27. april 2008 af -Zeta- (Slettet)

#2.
Du kan evt. tjekke dit resultat med -Zeta-'s hjemmestrikkede accelerationsformel, som bygger på definitionen af acceleration:

a = delta[v]²/(2s)

Svar #8
27. april 2008 af bravery2008 (Slettet)

Det har jeg faktisk allerede gjort :)
Tak for hjælpen.

Skriv et svar til: Acceleration.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.