Fysik

TIlvækst i Gibbs fri energi ved isobar proces

05. maj 2008 af kranz (Slettet)
Hej,

Jeg skal udlede et udtryk for tilvæksten i Gibbs fri energi ved en isobar proces. Jeg benytter den termodynamiske identitet, der, idet dp = 0, giver:

dG = -S dT

Jeg kender temperaturtilvæksten og kan udtrykke ændringen i entropi. Jeg er dog i tvivl om, hvordan de differentielle størrelser bliver til deltaer (F.eks. dT = T - T_0, og det samme for dG og S, som jo også ændrer sig ved en isobar proces).

På forhånd tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2008 af Jerslev

#0: Tja, det er fysikermatematik. :) Nogle gange kan man godt tillade sig at skrive, at dT=T-T_0 ;)
- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
05. maj 2008 af kranz (Slettet)

Ja, men hvad er i grunden reglen? Altså hvornår er dT = deltaT?

Og hvordan mht. mit problem? Vores underviser har pointeret, at vi bør kigge på sammenhængen for deltaS - Vi har udledt et udtryk for S. I sammenhængen nævnt i første indlæg indgår et S, men entropien er jo naturligvis ikke konstant ved en isobar proces.

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. maj 2008 af Jerslev

#2: Det er ikke rigtigt nogen regel. Det er fysikermatematik. :) Man benytter sig af det, når det er nødvendigt. (matematikerne afskys ved det. :P)

Prøv at overveje, hvad du kan indsætte på S's plads i den ligning, du har skrevet i #0.
- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
06. maj 2008 af kranz (Slettet)

Når man taler om Gibbs' fri energi, f.eks. ved en given reaktion, forstår man så derved tilvæksten i Gibbs' fri energi?

Har et udtryk for G:

G = F + pV

Jeg får at vide, at volumenet er bevaret ved processen, hvorfor jeg kan sløjfe leddet pV. Dette giver for mig kun mening under forudsætning af, at man snakker om en ændring i Gibbs' fri energi, hvorved man også taler om en rumfangs- og/eller volumenetændring - Som altså er lig nul.

Er noget af dette korrekt?

Skriv et svar til: TIlvækst i Gibbs fri energi ved isobar proces

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.