Fysik

Tryk i vandrør

18. maj 2008 af Malfoy (Slettet)
Hej,
Jeg kan ikke forstå, hvad det er jeg gør galt i opgave 2a - jeg får i hvert fald et underlig resultat:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/vejlopg-nyordning/fy/STX071-FYA%20V_vejl1.pdf


a) Hvor stort er trykket i vandrørene i en lejlighed 23 m over kælderen?

p = p_0 - p * g * h

p = 620 kPa - 978 kg/m^(3) * 9,82 m/s^(2) * 26 m

p = -2220271,08

Det kan da ikke passe - kan det?


Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. maj 2008 af dripdk (Slettet)

Du har en fejl i dine beregninger. Først findes ændringen i trykket:

?p = 978kg/m^3 * 23m * 9.82 m^2
= -220 kPa

Dernæst findes det nye tryk:

p_nu = p_før + ?p
= 620 kPa - 220 kPa
= 400 kPa

Svar #2
18. maj 2008 af Malfoy (Slettet)

Når jeg beregner ændringen i trykket får jeg det til:

p = 978kg/m^3 * 23m * 9.82 m^2
= 220891,08

Hvorfor det?

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. maj 2008 af dripdk (Slettet)

Det er fordi du får det ud i SI-enheden Pascal, og skal dividere det med 1.000 for at få det i kPa. Vær også opmærksom på antallet af betydende cifre, i denne opgave vil det være 2. Derfor bliver ændringen i trykket:

-220 kPa, da:

-220891,08 Pa => -220.000 Pa => -220 kPa

Svar #4
18. maj 2008 af Malfoy (Slettet)

Tak for hjælpen, Kasper - nu er jeg vist med på den :)


Malfoy

Skriv et svar til: Tryk i vandrør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.