Matematik

(1/x) som funktion

19. maj 2008 af Brittie (Slettet)
Jeg har fået til opgave at integne den inverse tid (1/t) som funktion af koncentrationen KIO3.

Jeg skal kommentere grafen men mangler forståelse for hvad en sådan funktion skildrer...?

Håber I kan hjælpe....?

Vh. Britt

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2008 af mathon

...mon ikke det
er
koncentrationen af KIO3 som funktion af (1/t)


...kunne tyde på en lineær sammenhæng

[KIO3] = a*(1/t) + b og a,b € R+^2

hvor
d[KIO3]/dt = a*(-1/t^2) = -a/t^2

Svar #2
19. maj 2008 af Brittie (Slettet)

Hej mathon...

Tusind tak, men hvad fortæller hældningen ?

VH Britt

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. maj 2008 af mathon

d[KIO3]/dt0
dvs.
aftagende med tiden

Svar #4
19. maj 2008 af Brittie (Slettet)

Hældninge er y= 2,9482x - 0,0039

Kan du beskrive med ord hvad dette fortæller..?

Jeg kan ikke se pointen i at bruge den inverse tid....?

:-)

VH Britt

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. maj 2008 af mathon

[KIO3] = 2,9482*(1/t)-0,0039 og t>0

d[KIO3]/dt = -2,9482*(1/t^2)

d[KIO3]/dt udtrykker koncentrationsændringen pr tid til tiden t (jeg ved ikke hvilken tidsenhed, du bruger)

til tiden
t=1 er koncentrationsændringen pr tidsenhed = -2,9482*(1/1^2) = -2,9482
t=5 er koncentrationsændringen pr tidsenhed = -2,9482*(1/5^2) = -0,117928
t=10 er koncentrationsændringen pr tidsenhed = -2,9482*(1/10^2) = -0,029482

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2008 af mathon

...pointen i at bruge den inverse tid
er
at du opnår en lineær graf, som er den lettest håndterlige (to-tre punkter til lokalisering af dens beliggenhed)
frem
for en
ligesiddet hyperbel (omvendt proportionalitet), der kræver mange støttepunkter til lokalisering af dens beliggenhed


et andet eksempel:
for konstant temperatur
gælder i følge idealgasligningen
p*V = k
hvor
p = k*(1/V) = k/V
oftest foretrækkes afbildningsmæssigt,
da
grafen for p(1/V) = k*(1/V) er en ret linje ((1/V) afsættes ud ad 1.aksen
er
langt nemmere
end
p(V) = p/V
hvis graf er en ligesiddet hyperbel

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. maj 2008 af mathon

p(V) = p/V --> p(V) = k/V

Skriv et svar til: (1/x) som funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.