Matematik

Potenser og rødder

24. maj 2008 af Malene Bugge Larsen (Slettet)
Hej allesammen.
spørgsmålene lyder:
- Definer hvad man forstår ved den n'te potens af et tal og ved den n'te rod af et tal.

- Gør rede for nogle af regnereglerne for potenser og rødder.

(Er den vigtigste ikke bare x = -b +-kvadratroden af d/2*a, eller bør jeg også nævne toppunktsformlen? Er der andre vigtige formler?)

- Gør rede for "nulreglen"

- Du skal bevise sætningen om løsning af ligningen x i anden = p.

(Hvis der er nogen, som kender en hurtig og let forståelig måde at løse disse to sidste spørgsmål på, vil jeg meget gerne høre dem. De beviser jeg allerede kender, er nemlig ret indviklede)

På forhånd tak.
Mvh Malene


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2008 af mathon

bevis ved hjælp af logaritmer

a^m * a^p = a^(m+p)
man multiplicerer to potenser med samme rod ved at beholde roden og addere (potens)eksponenterne

a^m / a^p = a^(m-p)
man dividerer to potenser med samme rod ved at beholde roden og subtrahere nævnereksponent fra tællereksponent

(a^m)^p = (a^(m*p) = (a^(p*m) = (a^p)^m
man opløfter en potens til en ny potens ved at beholde roden og multiplicere eksponenterne

n'te rod af
skrives ^(1/n)
hvorfor ovenstående regler også gælder er "rodformler"
fx.
a^(1/m) * a^(1/p) = a^((1/m)+(1p))

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2008 af mathon

er "rodformler" --> for "rodformler"

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2008 af mathon

...endvidere

(a*b)^n = a^n * b^n
man opløfter et produkt til potens ved at opløfte hver faktor for sig

omvendt

a^n * b^n = (a*b)^n
man multiplicerer to potenser med samme eksponent ved at beholde eksponenten og multiplicere rødderne

Svar #4
24. maj 2008 af Malene Bugge Larsen (Slettet)

Så det første du har skrevet, hvor de bruger logaritmeregneregler, der beskriver du den n'te potens af et tal, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2008 af mathon

log(a^m*a^p) = log(a^m) + log(a^p) = m*log(a) + p*log(a) = (m+p)*log(a) =
log(a^(m+p))
altså

log(a^m*a^p) = log(a^(m+p)), hvoraf

a^m * a^p = a^(m+p),
da to størrelser, der har samme logaritme, er identiske


Svar #6
24. maj 2008 af Malene Bugge Larsen (Slettet)

Den n'te rod af et tal har formlen den n'te kvadratrod af a eller a opløftet i 1/n, ikke? Men hvad er formlen for den n'te potens af et tal?

Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2008 af mathon

der findes den 2. rod = kvadratrod
men
der er ikke noget, der hedder "den n'te kvadratrod"

se
http://peecee.dk/upload/view/116465

Skriv et svar til: Potenser og rødder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.