Almen studieforberedelse (AT)

Metode i biologi

26. maj 2008 af hollensberg (Slettet)
Jeg har valgt et emne om vaccination mod livmoderhalskræft. Jeg skal fortælle om et forsøg, hvor man undersøger en udtaget celleprøve for kræft. Teoretisk ved man bl.a., at en stor cellekerne er karakteristisk for en kræftcelle og udfra sådanne teorier vurderer man, om der er tale om en kræftcelle eller ej. Jeg er meget i tvivl om, hvilken metode, der er tale om - er det måske den induktive metode?

Desuden skal jeg også fortælle om et forsøg, hvor man undersøger, hvor effektiv vaccinen er. Her har man to grupper af forsøgspersoner: én gruppe der får vaccinen og en anden gruppe, som ikke får vaccinen (Placebo). Man undersøger så, hvormange af testpersonerne i hver gruppe, der udvikler livmoderhalskræft. Her er jeg igen i tvivl om, hvilken metode jeg har anvendt. Er det så den hypotetiske-deduktive metode?

Jeg håber nogle kan hjælpe! På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2008 af thebonnie (Slettet)

Hej! Hvis du har Primus 1, står der noget om de naturligvidenskabelige metoder. Jeg skriver også i biologi - antibiotikas udvikling.

Naturvidenskab:
Danne teorier: Ved induktion går man udfra store mængder empiri (oplysninger), konkluderer udfra. Den induktive metode – det sikre: måleresultaterne.
Ved deduktion stiller man en hypotese. Empiri bekræfter eller afkræfter hypotesen. Den hypotetisk-deduktive metode – det sikre: hypoteserne.

Jeg ved dog ikke helt hvilke metoder du har brugt...

Svar #2
26. maj 2008 af hollensberg (Slettet)

Jeg har også læst i Primus 1 ja. Synes bare det er svært at vurdere, hvilket af de to metoder, man har brugt.. Tak for dit svar!

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. maj 2008 af thebonnie (Slettet)

Ja det er jeg enig i. Jeg har selv samme problem...
Jeg vil tro du har ret i at det er den hypotetisk-deduktive metode, da du jo har en hypotese, som du efterprøver... hmmm
Jeg har et eksempel med køer med yverbetændelse, hvor 80% bliver helbredt med antibiotika. Her ved jeg heller ikke helt hvilken metode, men gætter på samme som dig.

Svar #4
26. maj 2008 af hollensberg (Slettet)

Det lyder også som den hypotetisk-deduktive metode. Nå, jeg satser på, jeg er kommet frem til det rigtige så (:

Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2008 af Fl4minQo (Slettet)

Oftest ses det, som der hvis også står i Primus 1, at man bruger begge metoder for at undersøge et naturvidenskabeligt fænomen.

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. maj 2008 af Fl4minQo (Slettet)

#5 hvis=vist.

Svar #7
28. maj 2008 af hollensberg (Slettet)

Okay. Mange tak!

Skriv et svar til: Metode i biologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.