Dansk

analyse af et filmklip

30. maj 2008 af 0fficepark (Slettet)
Hvordan vil I analysere dette filmklip?

Selv har jeg lagt mærke til, at der er brugt alle slags billedbeskæringer, musikkens sættes op og det hele bliver dramatisk. Der ses nærbilleder af dem, når duellen skal starte. Hele tiden bliver deres hænder vist; man bliver cuet til at tro om de vil tage den frem?
Øjnene ruller frem og fremtilbage. Der bliver fremkaldt spædning "suspence" når en af mændendes hånd er ved at tage fat på pistolen ("THE GOOD"). Musikken slås fra, når han skyder - i stedet høres fugle i baggrunden.

http://www.youtube.com/watch?v=awskKWzjlhk&feature=related

Brugbart svar (0)

Svar #1
31. maj 2008 af TanteOda (Slettet)

Først og fremmest, stensikkert hit at hive en af de her "oldies" frem - The Good, The Bad and the Ugly. Nice choice!

Der er tale om en intern filmanalyse, da analysen ikke bevæger sig udenfor filmens univers. I den interne analyse redegøres der for fortællingen, fortællingensforløb og metode, for de filmiske fortællemidler og for filmsproget.

Det er derfor vigtigt at sætte læseren ind i scenen/situationen. Hvad handler filmen om, hvad er forløbet op til scenen og hvad er deres personkarakteristika, som i den grad skinner igennem i duellen under og bestemt efter. Du skal vægte denne del lige så højt som delen om fortællermidlerne og filmsproget.

Under fortællermidlerne og filmsprog kan du komme ind på følgende punkter. Vælg de punkter ud, som du mener giver den mest fyldestgørende analyse og som giver en rød tråd i analyseforløbet…

Filmsprog
Hvad kan gestik, mimik og personstyrede handlinger fortælle os?
Hvilken betydning har personernes handlinger for fortællingen? Er der kontraster mellempersonernes udtryk, udseende, handlinger og hvad fortæller det os?(3). Hvad fortællerpersonernes kropssprog?

Hvad kan kostumer fortælle os?
Hvad signalerer personernes påklædning? Kan påklædningen fortælle noget om personerneskarakter? Bliver tøjet brugt som symbol eller metafor?


Hvad kan årstid og tidspunkt på døgnet fortælles os?
Hvornår foregår filmen og hvad kan det illustrere?

Hvad kan omgivelser og dekorationer fortælle os?
Hvor foregår filmen og hvad kan det betyde? Er der kontraster mellem de steder, hvor filmenforegår og hvordan kan det tolkes? Er der forskel mellem de dekorationer, der er benyttet deforskellig steder?
Er der bestemte genstande i filmen, der har betydning for handlingen? Er der genstande, derkan hjælpe os til at forstå et motiv eller tema? Sker der noget udenfor billedet?


Hvad kan personopstillingen fortælle os?
Er der noget i den måde hvorpå personerne er opstillet, der kan illustrere deres indbyrdesforhold?

Hvad kan billedkompositionen fortælle os?
Billedkompositionen er det enkelte billedes opbygning. Personerne og genstande placeres i forhold til hinanden og der stilles skarpt på et bestemt punkt. Hvis der er stillet skarpt på en person, der er omgivet af mange mennesker, der ikke er i fokus, kan det skabe enfornemmelse af at personen føler sig isoleret trods menneskemylderet.

Hvilke kameradistancer kan benyttes?
Supertotal: landskab og miljø er filmet, mens personer vil være svære at seTotalbilledet: en scene filmet fra lang afstand, der viser personerne i fuld figur i deomgivelser, de befinder sig i. Halvtotal: 1 til flere personer (set fra knæet og opefter) filmet i de omgivelser, debefinder sig i. Halvnær: 1-2 personer set fra livet og opefter. Omgivelserne er ikke nær så vigtige ogvil være mere utydelige.Nærbilledet: ansigt, hoved og skulder af en personSupernær: ansigtet fylder hele billedet udUltranær/close-up: en enkelt detalje fremhæves på billedet.
Og vigtig i forhold til scenen: Hvornår anvendes nærbilleder og hvad kan det fortælle os? Skal nærbillederne symbolisereen nærhed mellem personerne? Skal nærbillederne vise os en vigtig detalje?

Hvilke kameravinkler findes der?
Frøperspektiv: filmet fra en lav vinkel og opad. Fugleperspektiv: filmet fra stor højde og nedad. Normal perspektiv: kameraet er nærmest i øjenhøjde. Hvordan kan kameravinklen fortolkes? Læg mærke til at der er scener med fugleperspektiv.

Hvad kan kamerabevægelsen fortælle os?
Hvilken stemning og følelse efterlader kamera-bevægelserne sig? Benyttes der forskelligekamera-bevægelser på forskellige tidspunkter eller til at skildre forskellige lokaliteter og hvadkan det betyde?

Hvilke klip kan benyttes?
Hvad kan klippemetoden fortælle os?

Hvad kan belysningen fortælle os?
Bliver belysningen brugt til at illustrere sindsstemninger, temaer eller led i handlingen?(3).Ofte vil high-key belysning være intens og følelsesmæssig stærk og skabe en varm,optimistisk atmosfære. Meget stærkt lys kan dog også virke mareridtsagtigt og koldt. Low-keybelysning kan være med til at give en dyster, truende, lukket stemning(4). Modlys (backlight) kan virke glorificerende. Sidelys kan virke splittende. Lys nedefra mystificerer.

Hvordan benyttes lyd i en film?
Hvad kan lyden fortælle os?
Hvordan kan man benytte musik i en film?
Hvad kan musikken fortælle os?

Hvad kan tale og dialog fortælle os?
Er der nogen og i så fald hvornår? Meget vigtig i forbindelse med denne scene

Hvad kan manipulation og tricks fortælle os?
(Jeg kan ikke lade være at grine ad sfx´en fra Clints pistol)

..
Nogle spørgsmål... er du velkommen til at skrive til mig.

Idet jeg har modtaget flere ønsker til min blog omkring filmanalyse, vil der på et senere tidspunkt tilfalde en serie af sådanne.

TanteOda

Skriv et svar til: analyse af et filmklip

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.