Fysik

Fysik A HTX idag

04. juni 2008 af sjqlund (Slettet)
Så er den skriftlige fysik A eksamen blevet afsluttet her d. 4 juni.
Hvad synes i om den? Personligt synes jeg den var ret svær, og klarede mig forholdsvis dårligt - dette er især i forhold til Mat A eksamen for lidt tid siden (se evt. https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=527245)

Jeg havde nok håbet på lidt flere opgaver med noget mere traditionelt kraft/hastighed/accelerations regning.

Resultater:
1)a = 0,13m^3
1)b = 158,417 kJ
1)c - kunne jeg ikke løse

2)a = Fop = 1,768 kN
2)b = P = 48,282W og 96,018W osv.
2)c = R = 3,17ohm og 1,578ohm osv.
2)d. Ekin=½mv^2 hvoraf følger at v=sqrt(Ekin*2/m). Da P=Ekin*t er bådens hastighed til et tidspunkt t proportional med kvadratroden af effekten.

3)a = 8936,2 kJ (glemte selv at dividere højden med 2, DOH!)
3)b = kan vises ved steiners sætning
3)c = 10,5 m/s eller 37,8 km/t
3)d = knækker bagover ?

4)a = 90grader - asin(1,33/1,5) = 27,54grader ?
4)b = sin(27,5)/sin(theta1) = 1,33/1,5 --> theta1 = 31,431grader
4)c = aner det ikke.

Jeg kan i modsætning til matematik eksamen langt fra garantere at mine resultater er rigtige, håber dog at folk kan bidrage til at finde de rigtige :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2008 af Rochester (Slettet)

Enig i 1a, 1b, 2a, 3a, 3b, 3c, 4a, 4b*. 4b viste sig dog at være forkert.

Opgave 1c var urimelig svær. Ud af de 5-6 opgavebesvarelser jeg har set, er der fundet 5-6 forskellige resultater (spørgsmålet kan i øvrigt forståes tvetydigt). Selv har jeg fået 31,9 kJ, men det er nok ikke rigtigt. Opgave 3d har jeg også lavet forkert, idet jeg skrev, at den knækker forover. Jeg satsede på, at når hastigheden i toppen af skorstenen har højere hastighed, så fortsætter den øverste del også med højere hastighed end underdelen. Men det kan jeg forstå, at det ikke er tilfældet. Opgave 4c forstod jeg ikke. Alt i alt synes jeg, at sættet er alt for svært. Jeg har kun fået 12 i tidligere fysikterminsprøver, men jeg skal nok kigge efter en karakter omtrent 4-7 denne gang.

Brugbart svar (0)

Svar #2
04. juni 2008 af blackduck (Slettet)

Er det dette sæt? http://us.uvm.dk/gymnasie/erhverv/eksamen/eksamensopgaver/documents/HTX_FysA_gl.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2008 af sprit (Slettet)

Hvis sættet var svært, så skal der vel også mindre til for at få gode karakterer. Pointskalaen justeres hvert år.

Svar #4
04. juni 2008 af sjqlund (Slettet)

til #2 Blackduck, ja, det er det sæt som du linker til.

til #3 Sprit - det har du nok ret i, men problemet er dog at der i det hele taget ikke var særlig mange opgaver, og at niveauet mellem de forskellige delopgaver var vidt forskellige og hvis der er hele 2 'svære' opgaver som man ikke kan løse (som i mit tilfælde) så begynder det vel hurtigt at trække ned

Brugbart svar (0)

Svar #5
04. juni 2008 af Rochester (Slettet)

At toppen af skorstene faktisk falder bagover, kan ses på youtube, fx http://youtube.com/watch?v=gCLQgLvL3qA. Det må skyldes, at den øveste del har mere fart på, hvorfor luftmodstanden er større.

Brugbart svar (1)

Svar #6
04. juni 2008 af eli-peli (Slettet)

Hvorfor falder den øverste del bagover? helt videnskabeligt... kan luftmodstanden virkelig påvirke en så tung ting så meget?

Svar #7
04. juni 2008 af sjqlund (Slettet)

#6 jeg svarede at den øverste del samtidig løsriver sig fra cirkelbevægelsen når den knækker, derfor vil vinkelhastigheden ikke vokse på den del, mens den vil blive stadigt større på den nederste del.
Ved dog ikke om det er den korrekte forklaring.

Skriv et svar til: Fysik A HTX idag

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.